Skip to main content

Sinds 1 maart 2021 heeft de Limburgse Werkgevers Vereniging een nieuwe co-partner erbij: Particon BV.


Samen naar een hoger plan

Een familiebedrijf waar de jonge generatie het stokje gaat overnemen. Een bedrijf op zoek naar groeigeld voor een mooi product in een nieuwe markt. Een onderneming die dóór wil nadat het is losgelaten door het moederbedrijf. Enkele voorbeelden van bedrijven die kapitaal nodig hebben. Particon, de nieuwe co-partner van LWV, helpt hen daarbij.

“Particon is echt partner in ondernemen”, vertelt manager Gert van Heuvelen. “We brengen kapitaal, kennis en netwerk in, in ruil voor een aandeel in de onderneming. Een ‘activistische’ aandeelhouder, hoor ik wel eens. Ik zie het als betrokkenheid. We gaan niet op de stoel van de ondernemer zitten, daar maken we heldere afspraken over.”

Samen lachen, samen huilen
Ondernemers waarderen die betrokkenheid, weet Van Heuvelen: “Het is toch een grote stap om – letterlijk – een deel van je bedrijf in te leveren. Alsof je je kind voor het eerst naar de opvang brengt. Het doel is om het bedrijf naar een hoger plan te tillen volgens een vooraf opgesteld plan. Het is dus samen lachen als het goed gaat, samen huilen als het tegenzit. En: we stappen er ook weer uit. Je krijgt je kind – sterker – weer terug.”

Particon stapt in bij bedrijven in Zuidoost-Nederland die gezond zijn en verder willen groeien, of uit een moeilijke periode moeten komen. “Onze focus ligt op het beschermen en bevorderen van werkgelegenheid en het steunen van veelbelovende bedrijven, voornamelijk binnen Limburg. Soms is Particon co-financier met de bank of andere investeerders. Zoals bij het bedrijf dat met een bestaand product nieuwe kansen zag: “de huisbankier was eerst niet overtuigd, maar met onze deelname erbij wel.”

Kwestie van vertrouwen
Net zoals de ondernemer vertrouwen moet hebben in de investeerder, kijkt Van Heuvelen eveneens naar ‘de vent (m/v) en de tent’. “Het product of de handel moet natuurlijk goed zijn. Daarnaast is het team doorslaggevend. Als het team ‘klopt’, dan kun je altijd oplossingen vinden voor wat je onderweg tegenkomt. Want een plan loopt nooit precies zoals je vooraf bedenkt.”

Familiebedrijven
In de bijna 15 jaar dat Particon actief is, zijn tal van bedrijven ondersteund. “We zijn niet gekleurd richting een bepaalde sector en werken met eigen geld. Uitgezonderd enkele innovatieve startups werken we vooral met middelgrote bedrijven. Ook zouden we graag nog een paar Limburgse familiebedrijven in portefeuille willen. We ondersteunen bijvoorbeeld bij de overdracht, zodat het bedrijf daarna goed verder kan. Want daar gaat het ons om: dat de onderneming kan groeien en bloeien.”

Wil je meer weten over Particon BV, kijk dan op www.particonbv.nl.

Ook (co)-partner worden?

Ben je benieuwd wat een partnerschap voor jouw organisatie kan betekenen bij hét ondernemersnetwerk en  bepalende werkgeversvereniging van Limburg waarbij je direct gebruik kunt maken van het beste netwerk, de beste persoonlijke ontwikkeling en de beste lobby? Meld je dan nu aan.

Ben je eerst benieuwd wat een lidmaatschap bij de LWV voor jou kan betekenen? Plan dan gerust een koffiemomentje in met één van onze relatiemanagers, Frits of Egon.