- Waterbeschikbaarheid
Door klimaatveranderingen is de beschikbaarheid van voldoende water van de benodigde of gewenste kwaliteit op bedrijventerreinen geen vanzelfsprekendheid meer. Lange periodes van droogte zorgen voor een tekort aan water, waarbij forse regenbuien weer kunnen leiden tot wateroverlast. Daarnaast gaan steeds meer bedrijven zich afvragen of de inzet van hoogwaardige kwaliteit drinkwater noodzakelijk is voor de bedrijfsprocessen of dat er ook kan worden volstaan met een duurzamere oplossing zoals bijvoorbeeld water van een mindere kwaliteit. Zo kan het hergebruik van afvalwater (eigen of van derden) bijdragen aan het reduceren van het waterverbruik. Het duurzaam omgaan met het waterverbruik door bedrijven vormt een steeds belangrijker thema voor bedrijven. In samenwerking met Evilim en WML start LWV een project om het waterverbruik op de 3 pilot bedrijventerreinen met 25% te reduceren.
2. Fractie bedrijven Waterschap Limburg
Weet jij wat de fractie Bedrijven Waterschap Limburg voor de bedrijven kan betekenen?
Het werkgebied van Waterschap Limburg omvat de hele provincie Limburg. Waterschap Limburg heeft als taak het verzorgen van schoon water uit het afvalwater, voldoende zoetwater in droge periode en veilige dijken langs rivieren en beken opdat u droge voeten houdt bij hoog water. Het Waterschap Limburg wordt bestuurd door 30 bestuursleden, welke de belangen van hun achterban vertegenwoordigen.
Zo hebben bedrijven namens LWV/VNO-NCW 3 geborgde zetels in het Algemeen Bestuur Waterschap Limburg. Geborgde zetels betekent dat de kandidaten voor deze zetels niet rechtstreeks door verkiezingen worden gekozen, maar via een sollicitatie procedure door het LWV en/of KvK worden ingevuld. Momenteel worden deze zetels ingevuld door Hans Verdellen, Jan Houwen en Michel Bouts.
Het Waterschap heeft een jaarlijkse begroting van € 156 miljoen waarvan ca 25% door bedrijven wordt opgebracht. Het is belangrijk dat de vertegenwoordigers van de bedrijven toezicht houden op de begroting dat de geldelijke middelen efficiënt en doelmatig worden besteed. Een keer per 4 jaar wordt het algemeen bestuur geïnstalleerd en kunnen ook de geborgde zetels worden ingevuld. De volgende periode is 2023.
De speerpunten van de fractie bedrijven zijn:
- innovatie en duurzaamheid
- energie transitie en circulariteit.
- controle en efficiënt inzetten belasting geld
- voldoende schoonwater en bescherming tegen hoogwater
- bevorderen samenwerking in de driehoek bedrijfsleven, waterschap(bedrijf) en kennisinstituten, kennisdelen met mogelijke kansen voor het bedrijfsleven
Bekijk hier alle vragen en antwoorden.