Skip to main content
Begin: 27-02-2024 - 13:29 || Eind: 27-02-2024 - 13:29
Locatie:

Sinds dinsdag 6 april is Nederland voor onbepaalde tijd als Hoogincidentgebied aangewezen door Duitsland. In het algemeen betekent dit:

Testverplichting
Inreizenden moeten over een testresultaat beschikken dat op z’n hoogst 48 uur oud is. Uitzonderingen: (1) doorreis en (2) transport van goederen en/of personenverkeer als het minder dan 72 uur duurt. Een negatief testresultaat of medische verklaring moet in het Engels, Frans of Duits kunnen worden overlegd. Waar een testbewijs aan moet voldoen kun je vinden op de website van het RKI, het Duitse RIVM (pagina in Duits, met downloadbare link voor het Engels).

Aanmeldverplichting
Wie Duitsland inreist, moet zich registreren via www.einreiseanmeldung.de Uitzonderingen zijn: verblijf van minder dan 24 uur of vervoer van goederen en of personen als het minder dan 72 uur duurt. 

Uitzonderingen
Enkele uitzonderingen op de test- en aanmeldverplichting staan hieronder vermeld:
Specifieke invulling van de test-, aanmeld- en quarantaineplicht verschillen per deelstaat.

  • Wanneer de werkgever hygiëneregels en een coronaprotocol heeft opgesteld en deze op de werkplek worden toegepast, is de quarantaine voor grenspendelaars in Noordrijn-Westfalen niet verplicht. In Nedersaksen is de quarantaine ook niet verplicht, als de werkgever daarnaast ook nog schriftelijk bevestigt dat de opgestelde hygiëneregels en coronaprotocol worden toegepast.
  • Voor grenswerkers, -studenten of -scholieren die in Duitsland wonen en in Nederland werken of studeren, gelden de Nederlandse regels betreft quarantaine en blijft de uitzonderingssituatie voor deze mensen intact mits wordt voldaan aan de eisen van de Rijksoverheid.

Let op: Een werknemersverklaring is voor iedere grenswerker nog steeds nodig.


Allgemeinverfüging

De Allgemeinverfügung
 
van Noordrijn-Westfalen, die voorziet in ruimere bepalingen voor het noodzakelijke grensverkeer, zoals grenswerkers en – studenten, is terug te vinden in het persbericht op de website van de deelstaat. Daarin verwijst Noordrijn-Westfalen ook naar de lijst met testcentra. De aanpassingen zijn als volgt:

  • Voor forenzen die regelmatig de grens oversteken, zoals grenswerkers, is een negatieve test 72 uur geldig. Hierdoor moet u tweemaal in een werkweek laten testen.
  • PCR-tests, PoC-sneltests, en zelftests onder toezicht worden geaccepteerd. Grenswerkers zijn toegestaan om de test terstond na het inreizen, bijvoorbeeld direct na aankomst op de werkplek, in te halen. We zijn nog in overleg over de implicaties, maar uiteindelijk is het een Duitse maatregel en kan het beste contact worden gezocht met de Nederlandse post in Düsseldorf.


De Allgemeinverfügung van Nedersaksen is nog niet online gezet. Wij raden aan om de website van de deelstaat in de gaten te houden: https://www.niedersachsen.de/Coronavirus
.

 

Vragen?
Mocht je vragen hebben over bovenstaande aanscherpingen neem dan contact op met Mark Hendriks, Expertisemanager Arbeidsmarkt & Onderwijs, via onze app of via hendriks@lwv.nl