Skip to main content

Inleiding

Een belangrijk expertisegebied van de Limburgse Werkgevers Vereniging is duurzaamheid & Innovatie. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn niet meer weg te denken uit de huidige economie. Door de vele veranderingen in onder andere wet- en regelgeving, in capaciteit en/of prioriteit lopen veel bedrijven vast in hun duurzaamheidsdossiers. Maar waar ga je dan als ondernemer als eerste mee aan de slag?

Middels het LWV Business College bieden wij een platform, waar ondernemers aan de hand van diverse activiteiten kennis kunnen opdoen en kennis kunnen delen, zowel voor jezelf als voor je organisatie.

Het doel is om duurzaamheid te verbinden met de praktijk van alledag. Een van de onderdelen van duurzaamheid is de circulaire economie.  Om als organisatie circulair te denken en te handelen is niet alleen een strategie nodig maar ook een inkoopbeleid, dus circulair inkopen. In deze opleiding Circulair Inkopen gaan we aan de slag met de verschillende circulaire business modellen, de  circulaire organisatie en het samenwerken in de keten. De verbinding met alledaagse praktijk staat in het programma centraal.

Als ondernemer heb je veel invloed op hoe jouw producent, leverancier of verwerker omgaat met producten, onderdelen of grondstoffen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van innovatieve contractvormen of het maken van bepaalde afspraken omtrent hoogwaardig hergebruik. Circulair inkopen reduceert afval en je CO2-footprint in de keten, en kan je ook nog eens geld besparen. Door verantwoord in te kopen kun je als bedrijf bovendien bijdragen aan betere arbeidsomstandigheden bij leveranciers, eerlijke ketens en het behalen van de SDG’s. Juist in deze crisis is circulair en verantwoord inkopen van belang! Door hiermee aan de slag te gaan kan de wereld weerbaarder worden in deze en in een volgende crisis.

Voor wie?

Ben jij de ondernemer of duurzaamheidsmanager die samen met gelijkgestemden aan de slag wil gaan met circulair inkopen? Wil je aan de slag gaan met verschillende circulaire business modellen, de circulaire organisatie en het samenwerken in de keten?

Dan is deze opleiding geschikt voor jou. De opleiding is bedoeld voor alle ondernemers / managers en inkopers van organisaties met > 10 medewerkers en een ambitie hebben op het gebied van circulariteit.

Hoe gaan we te werk?

In kleine groepen van 12 ondernemer gaan wij in een viertal dagen slag met het thema Circulariteit. Wat is circulair ondernemen/ inkopen en wat zijn de belangrijkste succesfactoren? Daarna zoomen wij in op de verschillende vormen van circulair inkopen en kijken wij specifiek naar de hele keten. De vier deelbijeenkomsten zijn als volgt:

Introductie in de circulaire economie
Circulair ondernemen, circulaire businessmodellen, leiderschap, de verschillende R’s.

Een circulaire organisatie
Ambitie, doelstellingen, risico’s en kansen, focus, randvoorwaarden.

Circulair inkopen
Circulaire producten, vormgeven van een aanbesteding, de verschillende contractvormen, contractafspraken en KPI’s.

Ketensamenwerking
Samenwerken in de supply- chain, partnerships en blijven verbeteren.

Wat levert het je op?

Na de training heb je:

  • De basiskennis van het begrippenkader circulair ondernemen/inkopen.
  • Ben je ins staat om de verschillende vormen van circulair ondernemen/inkopen te onderscheiden.
  • Heb je inzicht in de verschillende stappen om circulair inkopen in te richten binnen jouw organisatie.
  • Heb je een eerste idee voor een productcategorie inzake circulair inkopen door middel van jouw persoonlijk actieplan.

De opleiding wordt gegeven door

Karin van IJsselmuide
Karin van IJsselmuide werkt voor Nevi als Manager Maatschappelijke Programma’s. Zij coördineert daarbij het proces en voert programma’s en projecten uit met verschillende Teams van Deskundigen bestaande uit bestuursleden, hoogleraren en praktijkleden. Daarnaast is zij de woordvoerder, ambassadeur en geeft zij trainingen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (ISO 20400), Professioneel Opdrachtgeverschap, Betaalbare Zorg en Toekomst Inkoop. Als Coördinator SDG 12 Alliantie brengt zij partijen bij elkaar om bij te dragen aan dit werelddoel van de Verenigde Naties tot verbetering van een verantwoorde consumptie en productie.

Als Voorzitter van de Nederlandse NEN-normcommissie ISO-20400, dé internationale richtlijn voor Sustainable Procurement, behartigde zij zowel de Nederlandse belangen als die van 45 buitenlandse inkoopverenigingen die lid zijn van IFPSM (International Federation of Purchasing and Supplymanagement). Voor NEN (in samenwerking met Nevi) is zij de ontwikkelaar en geeft zij sinds de lancering in 2016 van deze richtlijn ook de training ISO 20400 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

Volg ook https://www.nevi.nl/blogs of twitter @karinijsselmuid waar Karin regelmatig over Aanbesteden en Maatschappelijk Verantwoord (duurzaam) Inkopen schrijft.

Marcel Jacobs (onder voorbehoud)
Marcel Jacobs is een zeer ervaren en gespecialiseerde expert. Zijn ervaring ligt op het gebied van duurzame waardeketens en circulair inkopen, het vergroten van transparantie in toeleveringsketens, het aanjagen van multistakeholderbetrokkenheid en het implementeren van circulair ondernemen.

Hij is medeoprichter en managing director van CIRCL8. Binnen CIRCL8 begeleidt hij samen met een team gedreven professionals, bedrijven en organisaties op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en circulair inkopen. In de praktijk betekent dit dat men bedrijven en organisaties afhankelijk van hun ambitie en volwassenheidsniveau leert, hoe ze zelf kunnen starten of vervolgstappen kunnen maken op deze onderwerpen. Hiermee borgt men het proces en de aanpak vanaf de eerste dag en in de organisatie. Meer concreet uit de dienstverlening zich in het geven van workshops, trainingen maar ook in het meewerken aan het opstellen van bijvoorbeeld een nieuwe strategie.

In zijn eerdere rol als directeur leveranciersduurzaamheid werkte Marcel bij Royal Philips’ Group Procurement. Naast de ontwikkeling van een
innovatieve en toonaangevende Sustainable Sourcing strategie 2020, beheerde hij specifi eke en beloonde programma’s zoals Supplier Sustainability Performance (beter bekend als de ‘beyond audits’ aanpak). Eerder in zijn carrière heeft hij principes toegepast en programma’s beheerd op het gebied van EcoDesign en LCA’s bij Philips Lighting en groene marketing bij Offi ce Depot. Men ziet Marcel als een authentieke en gepassioneerde professional die zijn kennis en ervaring graag deelt om anderen op weg te helpen.

Praktische informatie

 
Data 
Opleidingsdag Idinsdag 2 november 2021
Opleidingsdag IIdinsdag 16 november 2021
Opleidingsdag IIIdinsdag 23 november 2021
Opleidingsdag IVdinsdag 14 december 2021
  
LocatieLWV, Roermond
KostenVoor LWV-leden: € 1950,- excl. BTW
 Voor niet LWV-leden: € 2375,- excl. BTW
Bekijk hier de gehele flyer 

Aanmelden?
Leden kunnen zich aanmelden via de app. Ben je nog geen LWV-lid neem dan contact op met Aagje Wevers, programmamanager Kennis & Ondernemerschap

Inhoudelijk vragen?

Heb je inhoudelijk vragen over de opleiding Circulair inkopen. Neem dan contact op met Sonja Demandt, Expertisemanager Duurzaamheid & Innovatie via+ 31 6 53 16 65 50 of via demandt@lwv.nl

Aanmelden?
Om deel te nemen aan deze opleiding kun je je aanmelden via de LWV app.

Meer informatie?
Heb je overige vragen rondom het aanbod binnen het LWV Business College? Neem dan contact op met Aagje Wevers via de LWV app, telefonisch via +31 6 19 99 70 33 of via per mail via wevers@lwv.nl

Betrokken personen

Aagje Wevers

Programmamanager Kennis & Ondernemerschap

T 06 - 19 99 70 33
E wevers@lwv.nl

Sonja Demandt

Expertisemanager Duurzaamheid & Innovatie

T 06 - 53 16 65 50
E demandt@lwv.nl

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief!