Skip to main content

Nu er voor ondernemers in de gesloten sectoren nog steeds geen zicht is op heropening van hun bedrijf, moet het steunpakket worden uitgebreid en doorgetrokken tot het einde van het jaar. Tegelijk is het zaak dat er een echt stevig herstelpakket komt, dat ondernemers na de crisis onder meer helpt om over de schuldenberg heen weer te kunnen gaan groeien. Zeker nu de economische vooruitzichten in heel Europa weer onzekerder zijn geworden is dat cruciaal. Dat zeggen LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte van vanavond.

Gezien het oplopend aantal besmettingen zijn de ondernemersorganisaties niet verrast dat het kabinet geen verdere versoepelingen aandurft, anders dan het oprekken van de avondklok. De teleurstelling is echter opnieuw groot. De diverse branches hebben al maanden protocollen klaar liggen om stapsgewijs veilig en verantwoord wél hun deuren te kunnen openen. Ook moet worden doorgepakt met een slimme routekaart in combinatie met testen waardoor snel meer mogelijk wordt.

Steunpakket nu verruimen en doortrekken tot einde jaar
De wanhoop bij ondernemers in de gesloten sectoren wordt met de dag groter. ‘De tong hangt hen op de schoenen’. De ondernemersorganisaties pleiten daarom voor uitbreiding én verlenging van het steunpakket tot het eind van het jaar. Dat laatste geeft ondernemers vertrouwen en is ook belangrijk voor bedrijven die niet rechtstreeks maar verderop in keten later worden getroffen.’

Het steunpakket moet wat de LWV betreft onder meer worden uitgebreid met een looncompensatie voor ondernemers nu zij nog altijd verplicht dicht zijn. ‘Werknemers in de gesloten sectoren krijgen hun salaris volledig doorbetaald, maar hun werkgevers hebben soms al een jaar geen enkel inkomen meer. Daardoor raken ze niet alleen met hun bedrijf in de problemen, maar ook privé.’ Verder moet nog altijd de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) worden verruimd voor (middel)grote retailers en toeleveranciers die er nu fors aan tekort komen.

Stevig herstelpakket voor komende jaren
Volgens de LWV is nu ook het  moment om te gaan bouwen aan een stevig herstelpakket, dat ondernemers ná de crisis in staat stelt er weer bovenop te komen. Dit is ook nodig omdat de wereldeconomie naar verwachting tot zeker 2024 nodig heeft om op het pre-corona niveau te komen en dit ook de open Nederlandse economie raakt. ‘De economie herstellen met een berg schulden en een volledig verdampt eigen vermogen kan niet. Daar hebben ondernemers hulp bij nodig’. De aanpak van publieke én private schulden heeft daarbij prioriteit, omdat ondernemers dan weer ruimte krijgen om te investeren en in staat zijn eigen vermogen aan te trekken.

VNO-NCW en MKB-Nederland, die met het kabinet over zo’n herstelpakket in gesprek zijn, bepleiten onder meer dat ondernemers tenminste tien jaar de tijd krijgen om schulden aan de overheid terug te betalen tegen een lage invorderingsrente. Dat geldt voor schulden aan de Belastingdienst, maar óók voor eventuele terugbetalingen van de NOW en de TVL. Voor private schulden zou er een herstelfonds moeten komen dat de schulden overneemt.

Bij herstel horen geen lastenverzwaringen voor bedrijven, maar maatregelen die helpen investeringen aan te jagen, aldus de ondernemersorganisaties. ‘Het nieuwe herstelpakket moet er ook voor zorgen dat het bedrijfsleven zijn rol als motor van herstel kan spelen en de economie straks weer kan groeien.’