Skip to main content
Begin: 26-09-2023 - 5:12 || Eind: 26-09-2023 - 5:12
Locatie:

LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet met ingang van vrijdag de coronamaatregelen vergaand versoepelt en dat bijvoorbeeld ook de regels rond isolatie worden verruimd. Ze zijn wel verbaasd dat sommige laatste stappen in het openen van de economie nog langer op zich laten wachten nu het goed gaat in de zorg. Ze wijzen daarbij op onder meer de nachthoreca, de reisbranche en de evenementensector. Verder is het nu zaak verder vooruit te kijken: naar oplossingen voor de financiële problemen van ondernemers in de getroffen sectoren en naar een goede strategie voor de langere termijn om toekomstige lockdowns te voorkomen. 

Isolatie en quarantaine 
‘De coronamaatregelen mogen dan worden afgebouwd, de gevolgen van het virus op onze samenleving blijven groot’, aldus de ondernemersorganisaties. Zo zit op dit moment nog een ongekend hoog aantal mensen thuis in isolatie of quarantaine. Dit zorgt in veel sectoren – waar thuiswerken geen optie is – voor ontwrichting. ‘Het is daarom goed dat het kabinet vandaag heeft besloten de isolatieperiode bij besmetting te verkorten van 7 naar 5 dagen – bij 24 uur zonder coronaklachten. Hier hebben we steeds voor gepleit.’ Het kabinet zou er volgens beide organisaties ook goed aan doen om te kijken hoe de quarantaineregels nog verder versoepeld kunnen worden. 

Reisbranche  
Voor de reisbranche komt er eindelijk meer ruimte door het schrappen van de COVID-reisadviezen. ‘Na bijna twee zeer zware jaren is dit een enorme opsteker. Jammer is wel dat nog altijd een negatief testbewijs wordt gevraagd voor reizen van buiten de EU naar Nederland. Zeker omdat andere Europese landen dit niet vragen en dit een hobbel is voor veel reizigers die weer een reis buiten de EU willen boeken,’ aldus LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland.   

Thuiswerkadvies  
Het is volgens de ondernemersorganisaties verder goed dat het thuiswerkadvies wordt aangepast naar deels op kantoor en deels thuis. ‘Dit past bij de situatie waarin we naar meer hybride werken gaan in de toekomst.’ Maar het valt de ondernemersorganisaties tegen dat over het volledig schrappen van het advies pas op 15 maart wordt besloten en dit nog bijna een maand op zich laat wachten. De ondernemersorganisaties roepen verder iedereen op die weer naar kantoor gaat de nog geldende maatregelen te blijven naleven. Dus bij klachten testen en niet naar kantoor, handen wassen, etc. ‘Alleen samen zorgen we voor een veilige werkomgeving.’  

Schuldenberg en lange termijnplan zorg  
Als 25 februari vrijwel alle coronamaatregelen eraf zijn, resteren twee enorme vraagstukken. Dat zijn het vinden van oplossingen voor financiële positie van ondernemers in de getroffen sectoren en het plan voor de lange termijn om nieuw lockdowns te voorkomen. ‘Er moeten oplossingen komen voor de schulden die ondernemers hebben opgelopen en de eigen vermogens die zijn opgebrand. Bovendien moeten ondernemers die dat willen ook verantwoord kunnen stoppen’, aldus LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland. Over beide vraagstukken spreken de ondernemersorganisaties deze week met een delegatie van het kabinet.