Skip to main content

LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat het kabinet volgende week eindelijk, na twee jaar, een streep zet door alle coronabeperkingen voor sectoren. Ze zijn echter teleurgesteld dat de quarantaineregels niet verder worden verruimd. Nog steeds zitten veel mensen onnodig ‘ziek’ thuis, wat voor bedrijven problemen oplevert om de bezetting rond te krijgen. De ondernemersorganisaties hadden in dit stadium verwacht dat de quarantaineregels zouden worden geschrapt.

Voor ondernemers in de evenementensector is het enorme opluchting dat ook voor hen eindelijk alle beperkingen ervan afgaan.  De reissector is geholpen met het schrappen van het digitale inreiscertificaat, waardoor reizen naar Nederland weer gewoon kan. Hiermee behoren alle beperkingen voor alle sectoren definitief tot het verleden. Ook is het goed dat het thuiswerkadvies vervalt, waarbij we natuurlijk de voordelen van hybride werken moeten behouden.

Lange termijnplan
LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland zien uit naar het lange termijnplan van het kabinet, dat moet voorkomen dat we al deze herfst, bij een mogelijk nieuwe variant, opnieuw met lockdowns of andere beperkingen worden geconfronteerd. Daarover zijn de ondernemersorganisaties met het kabinet in gesprek.

Schuldenaanpak
Dat geldt ook voor de aanpak van de forse schulden die ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren de afgelopen twee jaar hebben opgebouwd. “Ondernemers moeten langjarig de tijd krijgen om de schulden aan de Belastingdienst terug te betalen. Dat haalt een last van hun schouders en geeft hen de ruimte om weer  gaan ondernemen.” LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland praten verder nog met het kabinet over het versterken van de eigen vermogens, die de afgelopen twee jaar bij veel ondernemers zijn opgebrand.