Skip to main content
Begin: 27-02-2024 - 15:34 || Eind: 27-02-2024 - 15:34
Locatie:

Ondernemersorganisaties LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat het kabinet de geplande opening van een aantal sectoren per 1 juni doorzet. Wel hadden ze gehoopt op enkele extra versoepelingen. Dat zeggen ze in reactie op de persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) van zojuist.

Volgens de ondernemersorganisaties is niet uit te leggen waarom 30.000 horecabedrijven al wel open mogen per 1 juni, maar de aan de horeca verwante kansspelbranche bijvoorbeeld nog niet. Hetzelfde geldt voor sport- en yogascholen. Daarom is het goed dat het kabinet met sportaanbieders in gesprek is om mogelijk toch eerder dan 1 september open te kunnen.
Verder doen zich allerlei onnodige problemen voor in de uitvoering. Zo mogen campings de sanitaire voorzieningen pas per 1 juli openen waardoor bijvoorbeeld ouderen -die vaker in het voorseizoen kamperen- ook massaal in het hoogseizoen op vakantie gaan. ‘Dit is niet nodig als de opening van sanitaire voorzieningen op campings wordt vervroegd naar 1 juni’, aldus de ondernemersorganisaties.
Zij betreuren verder dat de horeca niet al in het pinkerstweekend open mag. ‘Dit was een mooie kans geweest om de sector een steuntje in de rug te geven in deze zware tijd. Jammer dat deze niet benut wordt.’

Basisscholen

LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland zijn content dat de basisscholen en kinderopvang in principe 8 juni weer volledig opengaan. Dat helpt veel (thuis)werkende ouders met jonge kinderen enorm.

Testen

Ook is het goed dat vanaf 1 juni alle Nederlanders met klachten getest kunnen worden op het virus. Daar moet dan wel genoeg capaciteit voor zijn. Alle maatregelen rond testen, contactonderzoek en bescherming zijn volgens de LWV essentieel om het economisch verkeer verantwoord op gang te krijgen met een veilige werkomgeving.