Skip to main content
Begin: 28-02-2024 - 19:55 || Eind: 28-02-2024 - 19:55
Locatie:

Ondernemersverenigingen VNO-NCW Brabant Zeeland en de Limburgse Werkgevers Vereniging luiden de noodklok over het tekort aan coronatesten. Werkgevers hebben grote zorgen over forse extra kosten als gevolg van Corona in een tijd waarin het voor velen toch al lastig is om het hoofd boven water te houden. Ze vragen om coronasneltesten en om compensatie voor de gemaakte verzuimkosten. Het gaat om kosten voor werknemers die onder normale omstandigheden gewoon aan het werk kunnen.

Giel Braun, voorzitter Limburgse Werkgevers Vereniging: ‘Tussen aanmelding voor test en uitslag kan zomaar een kleine werkweek zitten. Verplichte thuisquarantaine in combinatie met onvoldoende testcapaciteit jaagt bedrijven in sectoren waar thuiswerken onmogelijk is op hoge kosten. De kosten van thuisblijven en het vinden van vervanging komen volledig voor rekening van de werkgever, terwijl van ziekte meestal niet eens sprake is.’

Werkgevers betalen de rekening

Mensen met een ‘vitaal’ beroep krijgen nu voorrang bij teststraten waardoor andere medewerkers mogelijk nóg langer op test en uitslag moeten wachten. Werkgevers betalen de rekening. Hierin moet snel verandering komen, zeker met de aanwezigheid van (commerciële) sneltesten. Het zou redelijk zijn als deze faciliteiten op zeer korte termijn voor werkgevers beschikbaar komen en hierin worden geholpen door de overheid.

Leren van fouten eerste golf

Om de schade in te perken is het versnellen van de coronatesten en vergroten van de testcapaciteit een must. Daarbij moeten we lering trekken uit de eerste coronagolf. Volgens het gisteren verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer hadden er toen meer mensen getest kunnen worden. Diezelfde ‘druk’ op de testcapaciteit kan werkgevers nu opnieuw parten spelen.

Kosten

Afgelopen week lieten al bijna 200.000 Nederlanders zich onderzoeken, om daarna dagenlang in thuisquarantaine te wachten op de uitslag van de coronatest. Natuurlijk kunnen kantoormedewerkers vanuit huis ook werkzaamheden verrichten. Dit geldt helaas niet voor beroepen waarin thuiswerken onmogelijk is zoals in de productie, schoonmaak en logistiek. Zo kan een enkel bedrijf al te maken hebben met tientallen chauffeurs of schoonmakers waar vervanging voor moet worden gezocht. En waarvoor dus forse extra kosten worden gemaakt.