Skip to main content

Bedrijven die jaarlijks meer energie verbruiken dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas, zijn wettelijk verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Het online programma DEB.nl maakt dat gemakkelijker dan ooit en is speciaal ontwikkeld voor het mkb.  

De Wet milieubeheer bevat alle verplichte maatregelen. DEB (Duurzaam. Energie. Besparen.) heeft die per bedrijfstak uitgesplitst, op een rij gezet en in eenvoudige taal uitgelegd. Waar dat handig was, zijn er uitlegvideo’s aan toegevoegd. Per maatregel is aangegeven hoe je die in praktijk kunt brengen. Er worden vaak verschillende opties voorgelegd. De ondernemer kiest de mogelijkheid die het beste bij het eigen bedrijf past. Soms kun je met weinig moeite zelf wat doen, een andere keer is het raadzaam de specialist in te schakelen. DEB geeft aan wat dat kost.

Gratis gebruik
Het programma legt niet alleen uit, het geeft ook advies en informeert over subsidiemogelijkheden. Gebruik van DEB.nl is gratis. De Limburgse Werkgevers Vereniging heeft een eigen pagina op DEB.nl met aanvullende relevante informatie: Limburgse ondernemers – DEB. Het online programma is een initiatief van MKB-Nederland en wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is speciaal ontwikkeld voor de mkb-ondernemer die aan de verplichtingen wil voldoen zonder dat het alle tijd opslokt.

Vrijwillige besparing
Ook ondernemingen die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparende maatregelen, kunnen gebruik maken van DEB. Naast besparingsmogelijkheden geeft DEB informatie over het zelf opwekken van elektriciteit en de verschillende subsidiemogelijkheden.