Skip to main content

Diverse deelnemers gingen je voor en waren enthousiast

“Inspirerend, ook vanwege ideeën en ervaringen van groepsleden. Ik heb het geloof gevonden dat kleine veranderingen hier en nu later enorme impact kunnen hebben. “

“We doen al veel op dit gebied maar zonder visie. Nu gaan we dat wel doen vanuit visie en als vast agendapunt. De scope is nu ook veel breder, niet alleen materialen maar ook medewerkers etc.“

“Op deze manier heb ik inzicht gekregen in de diverse benaderingswijzen. Heel interessant! Ik ben positief.”

Inleiding

Een belangrijk expertisegebied van de Limburgse Werkgevers Vereniging is duurzaam ondernemen. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn niet meer weg te denken uit de huidige economie. Door de vele veranderingen in o.a. wet- en regelgeving, in capaciteit en/of prioriteit lopen veel bedrijven vast in hun duurzaamheidsdossiers. Maar waar ga je dan als ondernemer als eerste mee aan de slag? Middels het LWV Business College bieden wij een platform, waar ondernemers aan de hand van diverse activiteiten kennis kunnen opdoen en kennis kunnen delen, zowel voor jezelf als voor je organisatie. De truc is om duurzaamheid te verbinden met de praktijk van alledag. In deze Special Group gaan we aan de slag met de strategie en organisatie rondom duurzaamheid en staat juist deze verbinding met alledaagse praktijk in het programma centraal.

Voor wie?

Ben jij de ondernemer of duurzaamheidsmanager die samen met gelijkgestemden aan de slag wil gaan met een versnellingsmethodiek om het duurzaamheidsbeleid van jouw organisatie verder vorm te geven? Herken je je in onderstaande uitdagingen?

 • Hoe bepaal je de relevantie van duurzaamheid en MVO;
 • Welk ambitieniveau past bij de organisatie;
 • Wat zijn duurzaamheids-/MVO-pijlers waar je op wil inzetten, hoe kun je deze inbedden en bestuurbaar maken;
 • Hoe maak je de impact zichtbaar en communiceer je deze effectief naar medewerkers, stakeholders en directie/toezicht.

Hoe gaan we te werk?

Het principe achter het deze Special Group is halen en brengen: je gaat met elkaar de dialoog aan over de visie/relevantie van duurzaamheid, het stellen van ambities, en het uitwerken/implementeren ervan.

De deelnemers brengen eigen denkkracht en expertise in, elke deelnemer draagt bij door actief te reflecteren vanuit de eigen organisatie. De duurzaamheidsinhoudelijke expertise wordt geborgd in de persoon van de facilitator, die ervaren is in het ontwikkelen van duurzaamheidstrategieën en de afwegingen die daarbij komen kijken.

Om de inhoud meteen toe te passen en de afwegingen en dilemma’s te doorleven is de content van deze Special Group opgebouwd rond twee cases: voor twee van de deelnemende organisaties. Aan de hand van vijf sessies wordt de strategie &
organisatie van duurzaamheid concreet uitgewerkt. De inhoud van iedere sessie wordt direct gekoppeld aan de praktijk.

Er wordt gekozen voor een exclusieve setting voor een maximale interactie, waardoor de uiteindelijke Special Group bestaat uit acht tot maximaal tien personen, waarbij case- inbrengers nog een tweede persoon meenemen voor extra kennisinbreng om de ontwikkelde duurzaamheidsstrategie/inzichten te borgen.

Algemene kennis Duurzaamheid

 • De verschillende brillen op verduurzaming. Duurzaamheid en MVO in verschillende contexten: hoe speelt het, druk van stakeholders, klanten, regelgeving, kansen en risico’s. Bespreken status quo bij deelnemende organisaties.
 • De sustainable development goals (SDG’s), in ieder geval voor de twee cases inventariseren.

Het stellen van duurzame ambities

 • Drijfveren voor verduurzaming. Visie op de relevantie van duurzaamheid. Het gesprek in de organisatie hierover voeren.
 • Je impact zichtbaar maken (op hoofdlijnen). Sturen op niet-financiële waardestromen, integrated reporting.
 • Bepalen drijfveer en ambitieniveau, eerste speerpunten.

Uitwerking van strategische speerpunten

 • Wat past bij de identiteit en is relevant?
 • Hoe ga je deze speerpunten scherpstellen/ ophalen?

Duurzaamheid meetbaar maken, communiceren en rapporteren.

 • Koppeling aan Sustainable Development Goals, integrated reporting, communicatiestrategie.

De organisatie van duurzaamheid binnen je organisatie

 • Hoe zet je het in beweging?
 • Kwartier maken, meten, leren en inspireren.

Extra Special: vastgoed en verduurzaming.

 • Huisvesting is een belangrijke pijler voor verduurzaming en trigger. Daarom deze expliciet uitlichten. In deze sessie kan ook worden stilgestaan bij aanvullende vragen/wensen van de deelnemers.

Begeleid door

Tibor Goossens kijkt door de bril van een organisatieadviseur naar de
duurzaamheidsvragen van organisaties. Het waarmaken van duurzame ambities vraagt naast een goede strategie ook een sterke aansluiting op de dagelijkse praktijk. Tibor zet zijn ruime ervaring op het gebied van strategie- en organisatieontwikkeling in, om te helpen bij het versterken van de duurzaamheids- en circulariteitsprestatie. Hij is erop gericht om talenten van aanwezige professionals aan te spreken, samen op te trekken en ruimte te creëren rondom een concreet veranderdoel. Hierbij combineert hij conceptueel en creatief vermogen met oog voor mens en professional. In deze leergang
brengt Tibor ervaringen in uit recente projecten in non-profit, zorg, bouw en industrie en in de zakelijke dienstverlening.

Praktische informatie

 
Data 
Kick offStart september
Sessie I 
Sessie II 
Sessie III 
Sessie IV 
Sessie V 
LocatieLWV, Roermond
Kosten€ 695,- excl. BTW
Bekijk hier de gehele flyer 

Aanmelden?

Leden kunnen zich aanmelden via de app. Ben je nog geen LWV-lid neem dan contact op via businesscollege@lwv.nl.

Aanmelden via mobiel/tabletAanmelden via desktop

Inhoudelijk vragen?

Heb je inhoudelijk vragen over deze Special Group Duurzaamheidsstrategie. Neem dan contact op met Sonja Demandt, Expertisemanager Duurzaamheid & Innovatie via+ 31 6 53 16 65 50 of via demandt@lwv.nl

Meer informatie?
Heb je overige vragen rondom de Special Groups of het aanbod binnen het LWV Business College? Neem dan contact op via businesscollege@lwv.nl.

Betrokken personen

Sonja Demandt

Expertisemanager Duurzaamheid & Innovatie

T 06 - 53 16 65 50
E demandt@lwv.nl

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief!