Skip to main content

Je weet wel dat de digitale veiligheid van jouw bedrijf belangrijk is en je hebt zeker ook een aantal maatregelen al genomen om jouw bedrijf tegen cybercriminelen te beschermen. Maar hoe sta je er nu precies voor? Wat zou beter kunnen en wat levert dat dan op?

Digitale criminaliteit is nog steeds een snel groeiende ‘tak van sport’. En zeker in tijden van veel thuiswerken blijkt het een extra impuls te krijgen. In 2019 had ongeveer 30% van het MKB te maken met digitale criminaliteit. Dat was minder dan in 2018 maar de schade per geval nam fors toe. Meestal bedroeg die rond de € 70.000,= per geval. En in toenemende mate wordt naast de kantoren ook de productie getroffen. Dat heeft alles te maken met de snel groeiende digitalisering van de productieketens. Dus ook jouw productieafdelingen zijn interessant om eens tegen het licht te houden.

Het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid biedt bedrijven in het MKB ook de komende tijd weer de mogelijkheid om hun eigen digitale bescherming tegen het licht te houden. IT-studenten van het Vista-College of van Gilde-opleidingen komen bij je langs en doen in een halve dag (tijdsduur is afhankelijk van de bedrijfsomvang) een cybersecurity scan. De studenten inventariseren de digitale veiligheid aan de hand van een uitgebreide checklist. Die is ontwikkeld i.s.m. docenten en cybersecurity-bedrijven. Uit de scan komt een rapportage die aangeeft wat je goed op orde hebt en waar nog verbetering mogelijk of zelfs nodig is. Zo heb je goed op een rij waar je jouw prioriteiten moet zetten en kun je gerichte investeringen doen in jouw digitale veiligheid. Als vervolgstap kunnen de studenten je ook helpen bij het opstellen van een cybernoodplan. Daarin kijken ze wat je moet doen als het toch een keer fout gaat.

De studenten worden begeleid door een cybersecurity-specialist. Zij veranderen overigens niets aan jouw IT! Ze inventariseren en rapporteren aan jou. Jij maakt vervolgens de keuzes. Deze afspraken leggen we vooraf vast in een overeenkomst waarin ook de geheimhouding geregeld is. Op onze site (www.eccw.nl/ervaringen-van-anderen) vindt je meer informatie en kun je je aanmelden om mee te doen. De scan is voor de eerste 25 deelnemers gratis.

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Stuur dan even een berichtje met jouw contactgegevens naar Erik van der Heijden van het ECCW op erik@eccw.nl. Wij nemen dan contact met je op.

Het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid (ECCW)  is een samenwerking tussen het Platform Veilig Ondernemen (LWV, MKB-Limburg, LLTB, Politie, OM, Gemeenten, provincie Limburg) en de Brightlands Smart Services Campus.

Heb je overige vragen op het gebied van Duurzaamheid & Innovatie?
Neem dan contact op met Sonja Demandt, expertisemanager Duurzaamheid & Innovatie via de LWV app of via demandt@lwv.nl