Skip to main content
Begin: 28-03-2023 - 16:30 || Eind: 28-03-2023 - 20:30
Locatie: Breusterstraat 27, 6245 EH Eijsden

Maastricht – bezoek aan het Ursulinenklooster

Op dinsdag 28 maart 2023 brengen we een bezoek aan Museum het Ursulinenklooster in Eijsden

Museum het Ursulinenconvent is gevestigd in een uit de negentiende eeuw daterend Ursulinenklooster in Eijsden. In het Familiemuseum kan er op velerlei manieren kennis gemaakt worden met de geschiedenis van de mens in zijn familieverband: vanaf de eerste mens tot het heden met speciale aandacht voor DNA en de in Eijsden geboren wetenschapper Eugène Dubois.  

Het werkbezoek staat met name in het teken van een kennismaking met het Eugène Duboismuseum.  Het Familiemuseum kent meerdere andere thema’s: Heraldiek, Karel de Grote, Iconografie en Genealogie.

Eugène Dubois is in Eijsden geboren op 28 januari 1858 en stierf op zijn landgoed ‘De Bedelaer’ in Haelen op 16 december 1940. Zijn vader was apotheker en burgemeester van Eijsden. Na zijn schoolopleiding in Roermond en een medicijnenstudie in Amsterdam, waarbij hij zich bekwaamde in de vergelijkende anatomie, richtte hij zich op de afkomst van de mens. Na zijn medicijnstudie vertrok hij als legerarts naar het toenmalige Nederlands-Indië, met als doel: het vinden van menselijke fossielen. In de buurt van Trinil op Java groef hij van 1891 tot 1892 een groot aantal zoogdierfossielen op. Daaronder bevonden zich ook een versteend dijbeen, een schedelkap en enkele kiezen van een onbekende primaat met de kenmerken van zowel een mens als een mensaap. Dubois noemde zijn vondst Pithecanthropus erectus; rechtopgaande aapmens. Zijn bijdrage aan de wetenschap en aan de beeldvorming over de mens wordt nog immer gememoreerd en hij wordt hiervoor ook nog steeds geëerd.

Na het bezoek aan het museum gaan we naar Restaurant Aon ’t Bat, Bat 9 in Eijsden.

Het restaurant heeft een prachtig uitzicht op de Maas. Aan het Bat ligt het fiets- en voetveer Eijsden/Petit-Lanaye.

Programma dinsdag 28 maart:
16.30 uur Inloop met koffie, thee, Limburgse vlaai
17.00 uur Inleiding en  rondleiding Ursulineklooster en Duboismuseum
18.16 uur afronding
18.30 uur verplaatsing naar Restaurant Aon ’t Bat
20.30 uur einde

Een mooie, interessante bijeenkomst die je niet mag missen.
Meld je daarom meteen hier aan!

Bij aanmelding kun je ook direct een keuze maken uit het menu.