Skip to main content
Begin: 01-09-2022 - 9:00 || Eind: 01-09-2022 - 12:00
Locatie: LWV, Godsweerdersingel 77, 6041 GK Roermond

Wordt verplaatst – Special Group Lerende organisaties

Wetgeving, concurrentiedruk, nieuwe toepassingen, veranderende rollen in de keten en veranderende professionele inzichten zijn factoren die belangrijk zijn voor een organisatie.

Hoe doe je dat? Hoe adopteer en implementeer je als organisatie je innovaties? Hoe word je een lerende organisatie? Vaak zijn veel goede ideeën aanwezig maar ontbreekt het aan executiekracht. Daarnaast is het een uitdaging om de innovatie op te schalen.

In deze Special Group gaan we aan de slag met de strategie en organisatie rondom innovatie en staat juist de verbinding met de alledaagse praktijk en het sparren met de andere deelnemers in het programma centraal.

Voor wie?
Wil je samen met gelijkgestemden aan de slag gaan met het versnellen, het toetsen van de voortgang van jouw innovaties en het continu verbeteren van jouw organisatie? Herken je je in onderstaande uitdagingen?

 • Hoe verander ik het gedrag van mensen in de organisatie?
 • Hoe stuur ik een innovatieproces en welke methodes kan ik hiervoor inzetten?
 • Hoe stimuleer ik als manager mijn medewerkers in innovatief denken?
 • Hoe is jouw ‘verbetermotor’ ingericht, hoe stuur je op een optimale verbeteragenda?
 • Op welke manier zit innovatie in de strategie verankerd?
 • Waarom gaat een innovatieproces ook vaak niet goed?

Hoe?

 • Door middels van een zestal sessies gaan we samen scherpstellen hoe om te gaan met verschillende aspecten van de innoverende organisatie.
 • Leren van en met andere deelnemers staat hierbij centraal.
 • Met verschillende deelnemers uit diverse sectoren verkennen we hoe innovatie en continu verbeteren kan landen: wat werkt en wat niet, en waarom?
 • Deels wisselen we handelingskennis uit op basis van elkaars casuistiek en ontwerpen we in de sessie een veranderaanpak.
 • Hierbij maken we gebruik van ontwerpmethoden en inzichten uit de design thinking-methodologie.

Het uitgangspunt van een Special Group is halen en brengen: eenieder brengt kennis in die we vanuit onze eigen ervaring verrijken. Deze reeks biedt daarmee een platform aan deelnemers en organisaties om van elkaar te leren. Iedere deelnemer brengt mnimaal één praktijkervaring in rondom een innovatievraagtstuk. De focus ligt dus op toepasbare praktijkkennis, die we delen en verrijken. Tijdens de bijeenkomsten staan we slechts kort stil bij de theorie (de ‘bril’).

Tijdens de sessies gaan wij in op: gedrag, besturing en leiderschap, methodieken, de inrichting van de organisatie en de strategie. Het programma ziet er als volgt uit:

Vooraf: intake via Teams
Sessie 1: Kennismaken en innovatieverkenning (veldverkenning).
Sessie 2: Verbeteren en innovatie: hoe bepaal je de strategie (strategie)? 
Sessie 3: Het organiseren van continu verbeteren (inrichting).
Sessie 4: Stimuleren van een innovtieve mindsety: wat gaat er mis / wat kan er beter (leiderschap)?
Sessie 5: Pilots en verbeterprojecten leiden: wanneer lukt het wel/niet (besturing en methodes)?
Sessie 6: Organisatiegedrag en gedragsmanagement: wanneer gebeurt het wel/niet (gedrag)?

Begeleiding:
De Special Group wordt begeleid door Tibor Goossens. Tibor kijkt door de bril van een organisatieadviseur naar de duurzaamheidsvragen van organisaties. Het waarmaken van duurzame ambities vraagt naast een goede strategie ook een sterke aansluiting op de dagelijkse praktijk. Tibor zet zijn ruime ervaring op het gebied van strategie- en organisatieontwikkeling in, om te helpen bij het versterken van de duurzaamheids- en circulariteitsprestatie. Hij is erop gericht om talenten van aanwezige professionals aan te spreken, samen op te trekken en ruimte te creeren rondom een concreet veranderdoel. Hierbij combineert hij conceptueel en creatief vermogen met oog voor mens en professional. In deze leergang brengt Tibor ervaringen in uit recente projecten in non-profit, zorg, bouw en industrie en in de zakelijke dienstverlening.

Data:
donderdag 1 september 2022, 
donderdag 15 september 2022
donderdag 6 oktober 2022
donderdag 3 november 2022
donderdag 1 december 2022
donderdag 15 december 2022

Tijdstip/locatie:
09.00 – 12.00 uur, LWV Roermond

Kosten:
De kosten voor deelnme aan deze SG bedragen € 695,– ex. BTW.

Vragen?
Heb je inhoudelijke vragen over deze Special Group “Lerende Organisaties”? Neem dan contact op met Sonja Demandt, expertisemanager Duurzaamheid en Innovatie via 06-53166550 of via demandt@lwv.nl