U bevindt zich hier:
Home  >  Nieuws

Nieuws

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Nieuwsbericht
X
17/06/2019
Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen om leven lang te leren
​Zowel werkenden als niet-werkenden krijgen straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling. Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een diploma middelbaar beroepsonderwijs te halen, een door de sector erkend certificaat te halen of een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan en dat ze zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en minister Van Engelshoven van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

Blijven ontwikkelen
De arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Door digitalisering en globalisering komen er nieuwe banen bij en andere verdwijnen juist. Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Er zijn ook veel werkgevers die staan te springen om personeel met up-to-date vaardigheden. Bovendien kan leven lang ontwikkelen mensen in zware beroepen helpen om van baan te wisselen.

STAP
Nederland doet het internationaal gezien al goed op het gebied van leven lang ontwikkelen. Desondanks laat nog niet iedereen zich regelmatig bijscholen. Het kabinet wil dat meer mensen de weg vinden naar financiering voor leven lang ontwikkelen. Daarom vervangt het kabinet de fiscale scholingsaftrek door het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Daarmee kunnen zo'n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar een persoonlijk ontwikkelbudget van 1000 tot 2000 euro per persoon aanvragen.

Adviesgesprekken
De mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing, zijn helaas vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Denk aan flexwerkers, werkzoekenden en werkenden in krimpberoepen, zoals verkoop- en administratief medewerkers. Zij lopen het hoogste risico om werkloos te worden of langdurig te blijven. Om deze mensen te bereiken, kijken Koolmees en Van Engelshoven de optie van een laagdrempelig, onafhankelijk adviesgesprek. Een loopbaanadviseur kan mensen helpen om te bepalen welke opleiding nuttig is voor hun carrière.
http://windex.lwv.nl/NieuwsFoto/dga-2.jpg
Deel dit bericht:
Bijlagen
Gemaakt om 18-6-2019 8:11 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 18-6-2019 8:11 door Sandra Litjens