U bevindt zich hier:
Home  >  Nieuws

Nieuws

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Nieuwsbericht
X
14/01/2019
Vouchers voor 50 procent korting voor onderzoek duurzamer ondernemen
​Ondernemers met internationale ambities kunnen volgend jaar weer vouchers voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (imvo) aanvragen. Met deze subsidieregeling krijgen midden- en kleinbedrijven (mkb) 50 procent terug van de onderzoekskosten naar duurzaam en verantwoord ondernemen in de internationale handelsketen. De afgelopen jaren maakten al 150 ondernemers gebruik van een imvo-voucher.

De imvo-voucher is er speciaal voor mkb-ondernemers die zich richten op het verduurzamen van handelsrelaties in ontwikkelingslanden, Brazilië, India en China. Ze kunnen de voucher inzetten voor onderzoek en advies naar arbeidsomstandigheden, de mensenrechtensituatie en het milieubeleid.

Simpele aanvraag
De beoordeling en toekenning van de vouchers wordt ook dit jaar weer door MVO Nederland verzorgd, met ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanvraagprocedure is bewust laagdrempelig gehouden. Ondernemers moeten uiteraard wel aan bepaalde eisen voldoen.

Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland: "De IMVO-vouchers zijn voor mkb-ondernemers een goede stimulans om een extra duurzame stap te zetten. Zo dragen ze bij aan de sustainable development goals [de duurzame doelen van de Verenigde Naties] en maken ze hun eigen bedrijf toekomstbestendig. Onze wens voor 2019? Zoveel mogelijk bedrijven duurzaam te laten ondernemen, zodat we in 2025 kunnen spreken van een nieuwe economie."

Ervaringen
Een diverse groep ondernemers heeft de imvo-vouchers al ingezet. Jeannine Butzelaar gebruikte de voucher voor Jolo Fashion, een bedrijf voor kinderkleding: "We willen een van onze merken volledig duurzaam maken, bijvoorbeeld Bampidano, dat nu al grotendeels organic is. Ook kijken we naar recycling. De imvo-voucher hebben we gebruikt om de inkoop in India te verbeteren. We hebben nu een assessment om bij fabrieksbezoeken de arbeidsomstandigheden te beoordelen. Onze adviseur heeft ons enorm geholpen met allerlei voorbereidend werk."

Ook Peter van Rosmalen van Paperwise Papier maakte gebruik van de voucher: "Wij hebben hiermee onderzocht of ons papier, dat door een handelspartner in India wordt gemaakt van landbouwafval, biologisch afbreekbaar is. De imvo-voucher is eigenlijk heel simpel. Je moet twee dingen doen: vertellen wat je gaat doen en het dan ook doen."

Koffiehandel Moyee Coffee gebruikte de voucher om hun trainingsprogramma voor de koffieboeren in Ethiopië een kwaliteitsboost te geven. Zij liet onderzoeken op welke specifieke onderdelen de boeren getraind kunnen worden zodat de bodemkwaliteit verbetert, erosie geen kans krijgt en de productie van goede kwaliteit is. Mark Kauw van Moyee Coffee: "De imvo-voucher biedt een kans om iets heel concreets uit te voeren waar je anders niet de middelen voor hebt. Zonder de imvo-voucher hadden wij dit onderzoek niet gedaan en hadden we die kwaliteitsslag niet kunnen maken."
http://windex.lwv.nl/NieuwsFoto/duurzaam-1.jpg
Deel dit bericht:
Bijlagen
Gemaakt om 15-1-2019 8:36 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 15-1-2019 8:36 door Sandra Litjens