U bevindt zich hier:
Home  >  Nieuws

Nieuws

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Nieuwsbericht
X
09/01/2019
Ecologische voetafdruk
Geelen Counterflow ontwikkelde elektrische droger:
´Onze voetafdruk wordt steeds kleiner´

,,Dit is de eerste generatie die de klimaatverandering voelt en de laatste die er nog wat aan kan doen", zegt Sander Geelen. 

Familiebedrijf Geelen Counterflow in Haelen maakt grote drogers en koelers voor de voedingsmiddelenindustrie. Die verbruiken evenveel aardgas als vijfhonderd tot duizend gezinnen. Dat knaagt al een tijdje bij directeur Sander Geelen, die jaren geleden als wereldzeiler van nabij zag hoe door menselijk ingrijpen milieu en klimaat veranderen. ,,We hebben de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties hier niet op het prikbord hangen. Maar enkele doelen blijken al in onze strategie te zitten: we willen de beste drogers en koelers maken, en streven daarbij naar honderd procent duurzaam. Intern rapporteren we over onze ecologische voetafdruk: ons energieverbruik, onze zelf opgewekte energie en onze CO2-uitstoot. En dat gaat de goede kant op."  
Sander Geelen duurzaam.jpg
Productie
VN-doel 12 gaat over duurzame consumptie en productie. Geelen ,,Dat proberen we hier zo circulair mogelijk te doen. We hebben in Haelen het duurzaamste kantoor ter wereld, dat 50 procent meer energie opwekt dan verbruikt. Het is optimaal geïsoleerd en wekt energie op met zonnepanelen, aardwarmte en zonnecollectoren. Het hout zorgt voor CO2-reductie en een aangename binnentemperatuur en is recyclebaar. Het pand heeft met 99,94 % de hoogste BREEAM-score voor duurzaamheid en gezondheid."

Ook de productie wordt steeds duurzamer: ,,Op de fabriekshal liggen 2500 zonnepanelen. Daarmee is het stroomverbruik al bijna gecompenseerd. De gasverwarming gaan we vervangen door warmtepompen, en binnenkort komt er een nieuwe hal bij, die aan de zuidzijde een honderd meter lange zonnegevel krijgt." 

Klimaat
Duurzaamheidsdoel 13 van de VN gaat over het aanpakken van klimaatverandering. ,,Vooral op dat  punt kunnen we veel impact hebben, omdat we hier zeer energie-intensieve gasgestookte drogers voor voedingsmiddelen maken. Door die radicaal te verduurzamen kun je wezenlijk vooruitgang boeken in het beperken van broeikasgassen en de reductie van fossiele brandstoffen. Maar er is ook een economisch motief. De klimaatverandering gaat vroeg of laat een economisch effect hebben. Schone energiebronnen worden waarschijnlijk veel goedkoper dan fossiele, onder meer door CO2-beprijzing. Daarom kunnen we niet de machines blijven produceren zoals ze de afgelopen dertig jaar gemaakt zijn. Bedrijfskundig is dit de juiste oplossing op termijn."

Besparing
Geelen Counterflow heeft een elektrische droger ontwikkeld die 65 procent energie bespaart vergeleken met zijn gasgestookte voorganger. En als groene stroom wordt gebruikt, is de CO2-uitstoot zelfs 99 procent lager. De elektrische droger werkt met warmtepompen die water van meer dan 120 graden Celsius kunnen genereren, en die na het drogen van de voedingsmiddelen energie terugwinnen uit de lucht. Bovendien kan 65 procent van het tijdens het proces verdampte water worden opgevangen en hergebruikt, het gaat bij de grote apparaten om meer dan duizend liter per uur. Sander Geelen: ,,We zijn er met de duurzame droger vroeg bij; de klanten rammelen nog niet aan de poort, maar die markt gaat er wel komen."    
http://windex.lwv.nl/NieuwsFoto/Duurzaam.jpg
Deel dit bericht:
Bijlagen
Gemaakt om 10-1-2019 9:50 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 10-1-2019 9:54 door Sandra Litjens