U bevindt zich hier:
Home  >  Nieuws

Nieuws

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Nieuwsbericht
X
15/07/2018
Door banenafspraak weer meer werk voor mensen met beperking

​Alle werkgevers samen hebben weer ruimschoots meer banen gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking dan is afgesproken. Werkgevers hebben vorig jaar bijna 37.000 extra banen voor hun rekening genomen. Dat zijn er bijna vierduizend meer dan volgens de banenafspraak afgesproken was. Werkgevers van de overheid hebben hun doelstelling opnieuw niet gehaald. Wel hebben zij het aantal extra banen in een jaar tijd bijna weten te verdubbelen.

"Dit is goed nieuws voor alle mensen die via de banenafspraak aan het werk zijn gekomen", zegt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken. "Marktwerkgevers hebben zich van hun beste kant laten zien." Dat de overheidswerkgevers ook fors meer banen hebben gecreëerd, is een goed teken, maar het kabinet verwacht van hen nog een flinke inhaalslag. Zij hebben bijna 6500 extra banen gecreëerd, terwijl dat er 10.000 hadden moeten zijn om op schema te zitten.

Onderzoeken
Om de prestaties van overheidswerkgevers te verbeteren, zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd. Uit een van de onderzoeken blijkt dat de doelgroep groot genoeg is om de doelstellingen uit de banenafspraak te halen. Een ander onderzoek laat zien dat ruim 80 procent van de mensen met een arbeidsbeperking die in 2016 al werkten, een jaar later nog steeds aan de slag was.

Wil is doorslaggevend
Uit een derde onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de manieren waarop werkgevers bij de overheid aan de slag gaan met de banenafspraak. De kans van slagen staat of valt voor een groot deel met de wil en het enthousiasme van de werkgever om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Een knelpunt voor overheidswerkgevers is dat bij ingekochte diensten werknemers niet meetellen bij de werkgever bij wie zij in de praktijk aan de slag zijn, maar bij het schoonmaak- of cateringbedrijf.

Het kabinet benut de zomerperiode om acties uit te werken waarmee het meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk kan helpen, vooral bij de overheid.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Wij zijn trots op de resultaten die werkgevers halen in het banenplan voor mensen met een beperking, die ruim boven de afspraak is. Ondanks hun goede resultaten blijft het voor werkgevers lastig dat de ondersteuning vanuit de overheid overal anders is georganiseerd. Wij blijven daarom pleiten voor meer uniformiteit. Een ander punt van zorg blijft de beschikbaarheid van voldoende, gemotiveerde mensen die in staat zijn om te werken. Wij roepen gemeenten en UWV dan ook op hun investeringen om mensen werkfit te maken te intensiveren.
 
Staatssecretaris Van Ark stuurde ook het Onderzoek naar knelpunten en mogelijkheden voor de overheid om de banenafspraak te realiseren naar de Tweede Kamer. 'Banencommissaris' Aart van der Gaag roept de overheid nogmaals op om te kiezen voor samenwerking met het bedrijfsleven bij het voldoen aan de banenafspraak. Inbesteding levert alleen geschuif met werkgelegenheid op, zegt Van der Gaag. "En een overheid die boetes aan zichzelf oplegt, helpt echt geen enkele arbeidsgehandicapte aan het werk."
Rob Slagmolen, VNO-NCW
http://windex.lwv.nl/NieuwsFoto/weegschaal.jpg
Deel dit bericht:
Bijlagen
Gemaakt om 16-7-2018 11:57 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 16-7-2018 11:58 door Sandra Litjens