U bevindt zich hier:
Home  >  Nieuws

Nieuws

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Nieuwsbericht
X
25/06/2018
Aanpak krapte op de arbeidsmarkt
​Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Maar de bloeiende economie onderstreept vooral de noodzaak om in actie te komen en de onderliggende problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken namens het kabinet in zijn brief 'Aanpak krapte op de arbeidsmarkt'.

Onevenwichtig
Bedrijven groeien en steeds meer mensen hebben een baan, maar de arbeidsmarkt is nog onevenwichtig. Aan de ene kant krijgen bedrijven namelijk vacatures moeilijk vervuld, maar aan de andere kant komen bijvoorbeeld oudere werkzoekenden moeilijk aan de slag en werken vrouwen relatief vaak in een deeltijdbaan. Het is belangrijk dat vraag en aanbod elkaar beter en sneller vinden, zeker gezien de tekorten in sectoren als het onderwijs, de zorg en de techniek. Om ook voor de lange termijn onze economie en arbeidsmarkt te versterken, moeten we hier nu mee aan de slag.

Iedereen heeft daarin een rol. De werkgevers zijn als eerste aan zet. Zij kunnen, zo schrijft de minister, het werk aantrekkelijker maken door hogere lonen, door vaste contracten aan te bieden, door ruimte te geven voor de verdeling van arbeid en zorg en door scholing. Voor werkenden en werkzoekenden is dit ook een goede tijd om te kijken naar mogelijkheden en wensen of om het aantal uren uit te breiden.

Structurele aandachtspunten
Het kabinet ziet de krapte als een kans om structurele aandachtspunten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Daarom wil het kabinet onder andere meer werken aantrekkelijker maken. Ook zet het zich in om de koppeling tussen werkgevers, werkzoekenden, het UWV en gemeenten te verbeteren, evenals de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Daarnaast wil het kabinet investeren in een leven lang ontwikkelen, persoonlijke dienstverlening van werkzoekenden en begeleiding van groepen die moeilijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt, zoals 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond of een arbeidsbeperking.

Rob Slagmolen, VNO-NCW


 
http://windex.lwv.nl/NieuwsFoto/kennis-1.jpg
Deel dit bericht:
Bijlagen
Gemaakt om 26-6-2018 8:36 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 26-6-2018 8:37 door Sandra Litjens