U bevindt zich hier:
Home  >  Nieuws

Nieuws

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Nieuwsbericht
X
02/01/2018
Meer zakelijke rolmodellen voor vrouwen graag!

​Nederland keldert op de ranglijst gelijkheid tussen man en vrouw. Het aantal vrouwelijke bestuurders is de laatste jaren afgenomen in plaats van toegenomen. Twee bedrijven voldoen nu aan het streefgetal van 30% vrouwen in Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen. Zomaar een paar uitspraken die de afgelopen periode voorbij zijn gekomen in de media. Beste topvrouwen in Nederland, waar zijn jullie?

Zichtbaarheid vrouwen
Zijn we te bescheiden? Veel vrouwen denken nog steeds dat ze wel worden gevraagd voor "die" functie. Heeft het te maken met het old boys netwerk waar we niet doorheen komen? Komt het door het feit dat we liever in de avonduren voor ons gezin zorgen dan dat we nog even snel naar die netwerkbijeenkomst gaan? Of worden vrouwen bewust geblokkeerd?

Topvrouwen als rolmodellen
Van belang is dat er een cultuurverandering dient te komen m.b.t. de positie van de vrouw. Vrouwen worden in de media vaak afgebeeld met de kids, met een shopping bag of als verzorgende, bijna nooit als zakenvrouw. Mannen daarentegen worden vaker in een zakelijke context weergegeven. Wanneer we kijken naar zakelijke rolmodellen met wie onze jeugd in contact komt zijn dit dus over het algemeen mannen. In Nederland werken ongeveer 72% van de vrouwen die actief zijn op de arbeidsmarkt parttime! Dat  is echt vele malen hoger dan in onze buurlanden. Ik ben van mening dat dit te maken heeft met het aantal zichtbare rolmodellen voor vrouwen.


18-01-03 Limburger reactie Women.jpg 


In de spiegel kijken
Uiteraard is het van belang dat die zakelijke rolmodellen dan ook zichtbaar zijn. We laten ons te weinig zien & horen en geven niet aan wat we willen. Ik geloof niet in een bewuste boycot van vrouwen in leidinggevende posities, ik geloof er wel in dat vrouwen anders handelen dan mannen en zich daarvan bewust moeten zijn. Om het spel te spelen moet je de spelregels kennen en helaas zijn die spelregels jaren geleden door mannen gemaakt. Voor mij was het opiniestuk van Petra Quaedvlieg een mooie trigger: 205 opiniestukken, 28 stukken geschreven door een vrouw, een schamele 14%! Uiteraard is dit niet een bewuste keuze van de krant, het is aan de vrouwen om zich te laten zien. Ik weet zeker dat Nederland voldoende topvrouwen heeft, echter wanneer we nu kijken naar de topvrouwen die in ons mooie landje actief zijn dan komt 65% daarvan uit het buitenland, een belachelijk hoog percentage. Als we de spelregels vrouwvriendelijker willen maken dan begint het met zichtbaarheid en onze stem te laten horen.

Het begint met zichtbaarheid
Met LWV-Women en de stichting Zakenvrouw Limburg zetten wij ons dan ook in om die zichtbaarheid te vergroten, we zorgen ervoor dat zakelijke vrouwen een podium krijgen en elkaar weten te vinden. Middels verschillende workshops en masterclasses informeren wij zakenvrouwen o.a. over personal branding en hoe men actief kan worden als toezichthouder. Dit laatste hebben we de afgelopen 2 jaar in samenwerking met FAM! georganiseerd, meer dan 90 dames hebben deelgenomen aan de verschillende masterclasses. De stichting Zakenvrouw Limburg organiseert ieder jaar de verkiezing beste zakenvrouw van Limburg, een mooie avond waar 3 topvrouwen centraal staan. Ook in 2018 zal de verkiezing weer plaatsvinden in de Oranjerie op 5 april. Er zijn in Limburg gelukkig verschillende initiatieven die zich actief inzetten voor de positie van vrouwen, wanneer wij elkaar weten te vinden en hierin elkaar versterken kunnen we meters maken. Meer vrouwen in topfuncties en de zichtbaarheid van topvrouwen zijn de thema's waar LWV-Women zich actief voor inzet. Wij werken samen met het landelijk vrouwennetwerk van VNO-NCW om topvrouwen in heel Nederland met elkaar te verbinden. Dames, het is tijd om het spel te spelen en de spelregels vrouwvriendelijker te maken! Doen jullie mee?

http://windex.lwv.nl/NieuwsFoto/Foto%20vrouw.jpg
Deel dit bericht:
Bijlagen
Gemaakt om 3-1-2018 16:48 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 24-1-2018 14:45 door Sandra Litjens