U bevindt zich hier:
Home  >  Nieuws

Nieuws

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Nieuwsbericht
X
28/06/2017
Robots centraal tijdens Limburg Happening

​De opmars van robots is niet te stuiten. Ze nemen de zware klussen over in de industrie en logistiek, ze worden ingezet in de dagelijkse zorg en gaan ons op niet al te lange termijn bedienen in het restaurant. De arbeidsmarkt zal ingrijpend veranderen, reden voor de Limburgse Werkgevers Vereniging om er een thema van te maken tijdens de Limburg Happening op 28 juni in Sittard.

Robots centraal tijdens Limburg Happening

Jan Zuidam en Huub Narinx gebruiken weinig plichtplegingen, deze woensdagmiddag in Sittard waar Ligne fungeert als decor voor de Limburg Happening, de jaarvergadering van de LWV. Kort kijken de voorzitter en directeur van de LWV naar de actuele Limburgse ontwikkelingen, ze hekelen het nieuws dat de A2 tussen Weert en Eindhoven voorlopig niet wordt verbreed en kijken vast vooruit naar de snel naderende mijlpaal van het 100-jarig bestaan in 2018. 

Pepper
Om vervolgens het podium vrij te maken voor Maarten Steinbuch. Hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven en vast overtuigd van een toekomst waarin de robot vast onderdeel wordt van de maatschappij, ons leven. Naast hem staat Pepper, een van de vele prototypes uit de categorie zorgrobot. Een machine met 'bijzondere ogen' die in de toekomst belangrijke zorgtaken overneemt. Een kopje koffie inschenkt, de medicijnen gereed legt, een praatje maakt en alarm slaan als dat nodig is. Pepper is nog lang niet volmaakt en het zal nog wel een jaar of tien duren voordat de zorgrobot fulltime inzetbaar is, denkt Steinbuch. Of andere fronten gaat het veel harder. De hoogleraar toont een filmpje van het WK robotvoetbal. Volledig autonome robots, vijf tegen vijf, strijden tegen elkaar. "Ik schat nog 20 jaar voordat de voetballers van vlees en bloed verliezen het van de robots op het veld." 

Banen
Een tweede filmpje toont een situatie op een kruispunt waar vijf zelfrijdende auto's feilloos een dreigend aanrijding afwenden. Geen toekomstmuziek meer, realiteit. Maarten Steinbuch weet zijn publiek deze middag wel te boeien met een kijkje in de toekomst waarin hij ook de snelle opmars van de operatierobots beschrijft. En natuurlijk zijn daar de robots die het zware werk in de industrie voor hun rekening nemen. "Een probleem, gaan er banen verloren? Ik zie dat anders. Kijk naar NedCar hier om de hoek. Daar werken 4000/5000 mensen in een volledig geautomatiseerd productieproces. Robots creëren nieuwe banen voor mensen." 

Helpen
De robot gaat ons helpen, is de boodschap. Dat is ook wel de conclusie in de drie aansluitende breakout-sessies voordat de ondernemers in het sfeervolle Ligne aanschuiven voor het buffet. Verzorgd door de ondernemers Mark Menting, Ruud van den Burg en onderzoeker Michiel de Looze. Ze krijgen de nodige vragen en kanttekeningen voor hun kiezen. Scholen moeten sneller inspelen op de ontwikkelingen, zo is een veelgehoorde opmerking. "Wij hebben geen traditionele operators meer nodig", zegt directeur Jo Cox van Smurfit Kappa Roermond Papier, "maar mensen die analyseren. Tegenwoordig worden processen gestuurd door tientallen sensoren. We trainen voortdurend onze mensen, we investeren in de nieuwe werkelijkheid."

Achie Leenaers van Anatech, ontwikkelaar van meetapparatuur, gaat nog een stapje verder. "Wij kijken bij het aannemen van nieuwe mensen niet eens meer naar opleiding. Kunnen omgaan met nieuwe situaties, oplossingen bedenken, daar gaat het om. Opleidingen houden de snelle ontwikkelingen niet bij. Wij werken nog niet met robots, maar we gaan er ongetwijfeld mee te maken krijgen."

Samenwerking
Uiteindelijk zullen ze slimmer zijn dan de mens, verwacht de ondernemer, en is samenwerking het devies. Mark Menting onderschrijft dat volmondig in de eerste workshop. "We moeten mensen leren omgaan met de robots. Juist die mensen die hun functie zien verdwijnen of gaan samenwerken met de robots", zegt de Brabantse ondernemer die een heus uitzendbureau voor robots runt en met de  'robotacademie'  bedrijven en instellingen helpt bij de introductie van robots op de werkvloer."

Klik hier voor de foto's

http://windex.lwv.nl/NieuwsFoto/robot-1.jpg
Deel dit bericht:
Bijlagen
Gemaakt om 29-6-2017 10:34 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 5-7-2017 10:37 door Sandra Litjens