U bevindt zich hier:
Home  >  Column

Column

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Column
X
19/02/2019
Het CO2-bos
Door: |Limburgse Werkgevers Vereniging

​Afgelopen week hadden we een interessante meeting met ondernemers waarbij een van hen zich liet ontvallen dat hij ook met betrekking tot de duurzaamheidskwestie, CO²-reductie etc., door de bomen het bos niet meer zag. Vind je het gek? Wie ziet dat nog wel?

Kennelijk vinden we allemaal dat we behoorlijk moeten ingrijpen om deze mooie wereld te behouden voor onze kinderen. Toch lijkt de verdeeldheid over hoe dit dan moet groter dan ooit. We leven in een wereld waarbij het politiek gekrakeel kennelijk belangrijker is dan de oplossing. Niet de betere wereld maar het politieke gewin lijkt van belang. Politiek gehakketak compleet met taalverruwing etc. is een voedingsbodem en middel voor politiek gewin op de flanken en leidt zelden of nooit tot oplossingen waar de ondernemer en deze wereld mee gediend zijn. Fake nieuws en verdraaiing van feiten is daarbij in deze wereld van snelle media en ongecontroleerde nieuwsgaring aan de orde van de dag.

Ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid en aan consistent beleid, niet aan vliegen afvangen. Kom op, we stimuleren innovatief ondernemerschap, want stilstand is achteruitgang. We gaan op weg naar een duurzamere en inclusievere samenleving, daar kan niemand zijn ogen voor sluiten. Ook ondernemers nemen verantwoordelijkheid en weten dat ze duurzamer zullen en moeten produceren.

Bekvechten of iets bonus/malus of heffing moet heten, is van generlei waarde. Het gaat om het effect dat we bereiken. Verduurzaming is een kans, ook voor het bedrijfsleven. Dit mag niet gezien worden als een last. Ja het vergt investeringen maar dat weet de ondernemer drommels goed. Ook in Limburg kennen we koploperbedrijven die laten zien dat het kan. We mogen daarin meer ambitie tonen. En ja, dat lukt niet elk bedrijf en elke branche in een aantal jaar. Maar belangrijker is dat we die richting uitgaan, dat de beweging onomkeerbaar is en dat we niet ‘gedwongen’ verduurzamen maar vanuit een visie, vanuit oprechte wil. Laten we versimpelen in plaats van verwarren. Duidelijke doelstellingen met duidelijke sturing zodat ook het bedrijfsleven weet waar het aan toe is. Sommige ondernemingen zullen koploper zijn en andere zullen volgen (ook afhankelijk van branche) maar er dient een beweging in de goede richting worden gezet vanuit een gezamenlijke visie en waardoor we het bos weer zien. Of zoals een Groninger me ooit leerde: je kunt beter ergens naar toe gaan dan ergens van weg!

http://windex.lwv.nl/ColumnFoto/Huub.jpg
Deel deze column:
Bijlagen
Gemaakt om 20-2-2019 7:46 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 20-2-2019 7:46 door Sandra Litjens