U bevindt zich hier:
Home  >  Column

Column

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Column
X
06/02/2019
Resultaat van de campagne ‘zo werkt het niet’
Door: |VNO-NCW

​Ondernemers mopperen graag en regelmatig op de politiek. Deze week was daar even minder reden toe. Jongeren tot 21 jaar met een bijbaan gaan namelijk onder de lage WW-premie vallen dankzij een amendement in de Tweede Kamer van de SGP. 

Een opsteker én een belangrijk doel van onze campagne www.zowerkthetniet.nl die we met 9 ondernemingsorganisaties sinds december voerden tegen enkele maatregelen uit de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) van minister Koolmees. Die maatregelen zorgden er namelijk voor dat tijdelijk werk duurder werd en dat ondernemers bijvoorbeeld veel meer moesten gaan betalen aan WW-premie voor scholieren en studenten (+5%). Daar wordt nu dus een stokje voor gestoken door studenten/scholieren uit te zonderen.  

We hadden wel graag gezien dat het lage WW-tarief voor seizoenswerk zou zijn geregeld. Belangrijk voor bijvoorbeeld recreatiebedrijven (campings, etc), horeca en de land- en tuinbouw. Want veel werk daar wordt nooit een vaste baan door de aard van het werk. Dat bleek uitvoeringstechnisch bij de belastingdienst alleen niet mogelijk. Gelukkig is daar dankzij een motie van de VVD de deur voor een oplossing opengezet. Als ondernemingsorganisaties pakken we die handschoen graag op. Tijdelijk werk, zoals in de landbouw of de recreatie, kan immers alleen maar met tijdelijke krachten worden ingevuld, veel van de leden van de LWV zullen dat volmondig beamen. 

Verder is het goed dat het ontslagrecht wordt aangepast dankzij de WAB. Dit geeft ondernemers de mogelijkheid om meerdere redenen voor ontslag te combineren. Dit vereenvoudigt na jaren eindelijk weer het ontslagrecht en doet recht aan het feit dat ontslag vaak diverse gronden heeft. Het is wat mij betreft niet meer dan een terechte en noodzakelijke reparatie van de Wet Werk en Zekerheid van Asscher, maar wel één om even in te lijsten na jaren van lobby.    

Verder trekt de Tweede Kamer 48 miljoen euro uit voor kleine(re) bedrijven om opleidingen in het mkb van de grond te trekken. Daartoe had onder anderen VVD-Kamerlid Wiersma een motie ingediend. Dit  budget moet het ondernemers makkelijker maken om medewerkers zelf te kunnen opleiden, onder meer via bedrijfsscholing. Een nuttige stap in deze tijd van krapte. 

Met een steeds grotere kans op een keiharde Brexit per 29 maart en de oplopende spanningen in de wereld moeten we dit soort mooie mijlpalen in de lobby blijven vieren. Want 'een mens lijdt het meest aan de problemen die hij vreest' en dan helpt het om weer even te kijken naar wat soms wel goed gaat.
http://windex.lwv.nl/ColumnFoto/Hans%20de%20Boer.jpg
Deel deze column:
Bijlagen
Gemaakt om 7-2-2019 8:27 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 7-2-2019 8:27 door Sandra Litjens