U bevindt zich hier:
Home  >  Column

Column

                                                                                                   
Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Column
X
13/01/2019
Smart Production 4.0 : “Oude wijn in nieuwe zakken”
Door: |Maastricht School of Management

​Vorige maand had ik de eer om een groep High Executives van een staalmagnaat uit China te mogen ontvangen om hen alles over Smart Production 4.0 te leren. Best spannend, want hun leerdoelstellingen lagen hoog en ik kijk op tegen de innovatiekracht van China: De snelheid waarmee tech campussen zich ontwikkelen, integratie van technologie-onderwijs in het bedrijfsleven, ondersteund door overduidelijke innovatiedoelstellingen die de regering transparant communiceert en faciliteert.

Het was echter makkelijker dan ik dacht want MSM is een voorbeeld waar "cross border" wordt geleerd en samengewerkt. Dus op naar de RWTH Aachen Campus voor een rondleiding in de Smart Demo Factory 4.0. met centraal thema "Connectivity". De digitale productielijn 4.0 wordt volledig aangestuurd via sensoren waarbij lokale toepassingen in de supply chain via een dataplatform in verbinding staan. De data worden in een zgn. "digitale twin" opgeslagen en via "shadow technologie" ontsloten in management informatie die real time verbetering van research, development, productie en salesprocessen aanstuurt.

De chinezen waren onder de indruk, evenals ikzelf. Aan de andere kant realiseerde ik me dat aan deze digitale technologie hetzelfde "connectivity" principe ten grondslag ligt als 25 jaar geleden toen ik mijn studie innovatiemanagement op de UM startte: Ik leerde dat Succesvol innoveren afhankelijk was van samenwerken tussen klant en leverancier waarin leadusers werden gebruikt voor innovatietrajecten. 

Conclusie, de technologie gaat met rasse schreden vooruit, maar om succesvol te blijven ondernemen zullen wij de digitale technologie moeten omarmen: Verbinding van beschikbare data tussen alle betrokken partijen in het kop-staart klantproces is key waarbij we een kans moeten geven aan meer open innovatie samenwerkingsmodellen!
http://windex.lwv.nl/ColumnFoto/Sandra%20Adriaans.jpg
Deel deze column:
Bijlagen
Gemaakt om 14-1-2019 8:48 door Sandra Litjens
Laatst gewijzigd op 14-1-2019 8:48 door Sandra Litjens