U bevindt zich hier:
Home  >  actueel

Skip Navigation Links1,5metereconomie

                                                                                                   

 Samen de schouders onder de 1,5 meter economie

Tijdens de persconferentie van 6 mei jl. is er door het Kabinet een routeplan toegelicht. De eerste verlichting van maatregelen zijn aangekondigd. Als Limburgse Werkgevers Vereniging willen wij leden informeren en inspireren waarbij we tevens inventariseren waar ondernemers tegen aan lopen.


LWV Verbindt                                   LWV Versterkt                          LWV Vertegenwoordigt
 met informatie                                    met inspiratie                                 met inventarisatie

 

LWV-onlinebanner-300x250px-1,5meter.png

 LWV Verbindt met informatie

Protocollen
We stellen ons in op de 1,5 meter economie. Bedrijven en (branche)organisaties maken daarom plannen voor op de werkvloer (protocollen). Een protocol gaat over veilig werken binnen een bedrijf of organisatie. Protocollen zijn nodig om de algemene regels van het RIVM te vertalen naar de realiteit van de openbare ruimte, de werkvloer, het sportveld of de school.

De regels van het RIVM en het kabinet blijven gelden. Regionaal zijn deze vertaald naar noodverordeningen. Die noodverordeningen zijn leidend. In Limburg gelden er twee noodverordeningen, één voor Veiligheidsregio Limburg-Noord en één voor Veiligheidsregio Zuid-Limburg.


Wat staat er in de protocollen?
De protocollen geven concrete invulling aan de richtlijnen van het RIVM. Dat gaat over afstand houden, over hygiëne en over bescherming. Daarnaast moeten de protocollen helder zijn in de communicatie naar alle groepen. Wat wordt er verwacht van medewerkers, en wat van klanten? Hoe moet een bedrijfsleider de werkvloer inrichten? Visualisaties kunnen hier behulpzaam bij zijn. Ook moeten de protocollen ingaan op handhaving. De branche zelf is hier als eerste verantwoordelijk voor.

Er is onderscheid gemaakt tussen sectoren die verplicht dicht moesten van het kabinet en sectoren die niet verplicht dicht moesten, maar om andere redenen sloten.


Protocol Type A: sectoren die niet verplicht gesloten zijn
Sectoren die niet verplicht gesloten hoefden te worden mogen desgewenst openen. De regels in de noodverordeningen zijn leidend, maar als aanvulling hierop hebben diverse branches en sectoren aanvullende protocollen geschreven:

Je kunt deze protocollen gebruiken als houvast hoe om te gaan met de regels van het RIVM.
Let op: de noodverordeningen zijn leidend.


Protocol Type B: Verplicht gesloten sectoren
Enkele sectoren die verplicht de deuren hebben moeten sluiten op last van het kabinet mogen gedeeltelijk weer openen. Ook voor deze sectoren zijn er in veel gevallen protocollen opgesteld om toch te voldoen aan de regels van het RIVM. Ook deze protocollen zijn branchespecifiek. Het enige verschil is de juridische status van deze protocollen. Deze protocollen zijn namelijk goedgekeurd door het ministerie van Economisch Zaken en hebben een ‘politiek pardon’, waardoor de sector alsnog mag openen. De status van deze protocollen is dan ook een toevoeging op de bestaande noodverordeningen.

De protocollen zijn te vinden op deze website.
Mis je een protocol? Mail dan naar mijncoronaprotocol@vnoncw-mkb.nl

 

 LWV Versterkt met inspiratie

​​Doe mee met onze inspiratiesessies!
Voor alle leden heeft de Limburgse Werkgevers Vereniging een digitaal webinar met VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, LWV-voorzitter Giel Braun en LWV-directeur Huub Narinx georganiseerd waarin verder ingegaan is op de 1,5 meter economie. Dit webinar wordt opgevolgd worden door diverse inspiratiesessies. Hier wordt kennis gedeeld en wordt er met elkaar geproken over de doorgevoerde aanpassingen welke als inspiratie dienen voor mede ondernemers.

Laat je nu al inspireren door mede-ondernemers!
De corona-crisis heeft de arbeidsmarkt in korte tijd enorm veranderd. Ondernemers zien in een klap hun omzet wegvallen en bekijken hoe zij, met inachtneming van de noodmaatregelen, toch hun bedrijf draaiende kunnen houden. Gelukkig hoeven we niet allemaal zelf het wiel uit te vinden. Laat je hier inspireren door verhalen en aanpassingen van mede-ondernemers die aangesloten zijn bij de Limburgse Werkgevers Vereniging

Deel ook jouw maatregelen en inspireer andere ondernemers!
Stuur hier je filmpje of ander beeldmateriaal naar de Limburgse Werkgevers Vereniging zodat jouw inzending weer gedeeld kan worden met andere ondernemers.

 

 

 LWV Vertegenwoordigt met inventarisatie

Vertel ons waar je tegen aanloopt!
Mocht  je naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen of opmerkingen hebben over de protocollen of de 1,5 meter economie of mocht je ergens tegen aan lopen bij het uitvoeren van de protocollen of de regels in de noodverordeningen. Neem dan contact op met ons op. Wij gaan voor jou, regionaal en landelijk, in gesprek met de verantwoordelijke instanties om tot een gezamenlijke oplossing te komen.


Mark Hendriks
Expertisemanager Arbeidsmarkt & Onderwijs
hendriks@lwv.nl
 Mark_Hendriks.jpg