U bevindt zich hier:
Home  >  Actueel  >  column

Skip Navigation Linkscolumn

                                                                                                   

 Columns

04/06/2019
Verleg je grenzen en groei duurzaam
: "​We kijken terug op Limburg Leads, een prachtig platform om grensverleggend te ondernemen. Maar dat gaat verder dan zaken doen over de grens. Grensverleggend ondernemen is vooral je eigen grenzen verleggen: je open stellen voor hulp en samenwerking, de kansen zien van automatisering en digitalisering, innoveren voor je klanten én voor de wereld. "
27/05/2019
Personal leadership
: "“Juist als je denkt geen tijd te hebben voor deze training, doe je er verstandig aan er tijd voor te maken. Het levert je namelijk snel weer extra tijd op !” De voorbije maanden volgde ik met een tiental ondernemers uit diverse branches de training “Balans in je leven: mentale innovatie voor ondernemers.”"
24/05/2019
Mentale innovatie leidt tot balans in je leven
: "​In januari startte de training: "Mentale innovatie: Balans in je leven" . Een co-creatie tussen LWV en MSM die verder gaat dan het nadenken over de invloed van technologische innovatie op businessmodellen. Voor mij was dit letterlijk "mentale innovatie" en best spannend. Hoeveel ondernemers zouden interesse hebben om uit hun dagelijkse comfortzone te stappen om aan hun eigen ontwikkeling en balans in het leven te willen werken?"
22/05/2019
Hoe blijf je succesvol?
: "​De vraag en het gedrag van consumenten verandert snel en ingrijpend. Neem bijvoorbeeld de retail. Bedrijven als Blokker en Hema die decennia lang het beeld in onze winkelstraten bepaalden, hebben het zwaar. Of kijk hoe nieuwe horecaconcepten in opkomst zijn zoals foodtrucks, vegan restaurants en koffietentjes met heuse barista's. Hoe komt het dat het ene bedrijf succesvol is en de ander het niet redt? Wat kunnen wij hiervan leren?"
15/05/2019
Column: 16 miljoen versus 3,4 miljard?
: "In het voorjaar worden veel vakanties geboekt en hier en daar zal de term ‘WW-toerisme’wel opgemerkt zijn. Wat is er aan de hand? Roemenië heeft in zijn tijd als voorzitter van het Europees parlement een maatregel uitgewerkt die als effect heeft dat een buitenlandse werknemer die na een maand werken onvrijwillig werkloos raakt, mag gaan genieten van 6 maanden uitkering in zijn eigen land (op dit moment is dat 3 maanden). Saillant detail daarbij is dat deze buitenlandse werknemer dan in "
02/05/2019
Van woorden naar daden
: "Zo, we zitten midden tussen 2 verkiezingen in. De provinciale net gehad en alweer op weg naar de Europese. Tijden van mooie woorden, prachtige vergezichten en vooral beloftes. Tijd voor de LWV om niet stil te zitten, beloftes moeten verzilverd worden en ondernemers hebben behoefte aan een gezond ondernemersklimaat. Ondernemers die het voortouw nemen of best in class zijn moeten eerder beloond dan bestraft worden (bv vlakke co2 taks), grenzen moeten open blijven en we moeten in Limburg kunnen profiteren van onze internationale ligging."
17/04/2019
Een Onderneming is geen ding
: "Het moet me toch even van het hart. Er wordt over ondernemingen, bedrijven en instellingen zo u wilt gesproken alsof het vieze dingen zijn, vervuilende dingen. Als er over werkgelegenheid wordt gesproken gaat het ook weer over het grootbedrijf of de branche of de sector en in ieder geval weer erg onpersoonlijk. Wat stoort mij daar nou zo aan? "
02/04/2019
Positiviteit werkt aanstekelijk in veranderingen!
: "Als mensgerichte change manager begeleidt onderneemster Lisette van de Sandt (32) veranderingen bij (inter)nationaal midden-en-grootbedrijf. Dagelijks houdt ze zich bezig met de fascinerende vraag: hoe kun je nu veranderingen zo leiden dat collega’s enthousiast worden en ervoor gaan? Waar ze ook komt, overal trekt ze dezelfde conclusie: organisaties draaien om mensen en mensen draaien op positiviteit. "
21/03/2019
Arbeidskrapte is ook een deeltijdprobleem
: "​Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze maand dat de krapte op de arbeidsmarkt niet eerder zo groot was, met 264.000 vacatures. Voor veel ondernemers is dit niet echt nieuws. Zij ervaren deze krapte iedere dag. Vooral Limburgse ondernemers zijn sterk getroffen. Dit is te wijten aan ontgroening en vergrijzing. Vaak is de eerste reflex het activeren van mensen die nu nog langs de kant staan. Met succes, daar niet van. "
26/02/2019
Groeien is zoveel meer dan de groei in cijfers
: "​Samen Limburg laten groeien. Daar gaan we voor als samenwerkende, Limburgse Rabobanken. Sinds 1 februari werken specialisten op het gebied van grootzakelijke dienstverlening, vermogensmanagement, food & agri en verzekeren namelijk samen in een provinciaal specialistenteam. Samenwerken met als doel Limburg te laten groeien. Niet alleen in aantallen en cijfers maar ook in innovatie en ontwikkeling. Want we staan voor grote opgaven rondom de arbeidsmarkt, circulaire economie en duurzaam wonen en ondernemen. "
20/02/2019
Het CO2-bos
: "​Afgelopen week hadden we een interessante meeting met ondernemers waarbij een van hen zich liet ontvallen dat hij ook met betrekking tot de duurzaamheidskwestie, CO²-reductie etc., door de bomen het bos niet meer zag. Vind je het gek? Wie ziet dat nog wel? Kennelijk vinden we allemaal dat we behoorlijk moeten ingrijpen om deze mooie wereld te behouden voor onze kinderen. Toch lijkt de verdeeldheid over hoe dit dan moet groter dan ooit. "
19/02/2019
Groei en duurzaamheid hand in hand!
: "Met de aanstaande fusie tussen de twee RSM organisaties in Nederland staat RSM op het punt een landelijke speler van formaat te worden op het gebied van accountancy, fiscale advisering en consulting. De verdere groei van onze organisaties leidt niet alleen maar tot een positief effect op de werkgelegenheid, maar zorgt onder andere ook voor uitdagingen op het vlak van duurzaamheid. Onze medewerkers reizen immers steeds meer, en hebben daardoor behoefte aan verschillende mobiliteitsoplossingen. "
13/02/2019
Pluk de dag!
: "Al van jongs af aan wist ik wat ik wilde: reizen, de wereld zien en andere culturen leren kennen. Als stage voor mijn toeristische opleiding vertrok ik als 18-jarige naar Florida om voor Marriott aan de slag te gaan. Daarna heb ik meerdere jaren in Curaçao, Brussel en Chicago gewerkt, als leidinggevende binnen de hotellerie. Mijn roots bleven echter lonken; mijn geboortestad Maastricht met het Vrijthof om gewoon weer eens heerlijk met oude vrienden live bij te kletsen. "
07/02/2019
Resultaat van de campagne ‘zo werkt het niet’
: "​Ondernemers mopperen graag en regelmatig op de politiek. Deze week was daar even minder reden toe. Jongeren tot 21 jaar met een bijbaan gaan namelijk onder de lage WW-premie vallen dankzij een amendement in de Tweede Kamer van de SGP. Een opsteker én een belangrijk doel van onze campagne www.zowerkthetniet.nl die we met 9 ondernemingsorganisaties sinds december voerden tegen enkele maatregelen uit de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) van minister Koolmees. "
23/01/2019
Het groenste kabinet ooit?
: "​Iedereen valt over elkaar heen als het gaat om het klimaatakkoord dat er eigenlijk helemaal niet is. Wat betekent dit voor u en voor mij? En, niet minder belangrijk: wat betekent dit voor onze portemonnee? Wat voor zin heeft het om koploper te willen zijn als klein kikkerlandje? De krantenkoppen schreeuwen om aandacht en ja, de polarisering dendert voort!"
21/01/2019
Groei en duurzaamheid hand in hand
: "Met de aanstaande fusie tussen de twee RSM organisaties in Nederland staat RSM op het punt een landelijke speler van formaat te worden op het gebied van accountancy, fiscale advisering en consulting. De verdere groei van onze organisaties leidt niet alleen maar tot een positief effect op de werkgelegenheid, maar zorgt onder andere ook voor uitdagingen op het vlak van duurzaamheid."
17/01/2019
Women's talk
: "Elise is in 2010 beëdigd als advocaat en sindsdien werkzaam in het arbeidsrecht. Na een aantal jaren in Amsterdam te hebben gewerkt is zij teruggekeerd naar haar roots in het zuiden van Nederland. Inmiddels woont zij alweer ruim drie jaar in Roermond. Zij werkt bij een groot landelijk advocatenkantoor dat onder meer is gevestigd in Eindhoven. Van daaruit bedient zij cliënten die door het hele land gevestigd zijn. Haar focus ligt echter duidelijk op Limburg en Brabant. "
14/01/2019
Smart Production 4.0 : “Oude wijn in nieuwe zakken”
: "​Vorige maand had ik de eer om een groep High Executives van een staalmagnaat uit China te mogen ontvangen om hen alles over Smart Production 4.0 te leren. Best spannend, want hun leerdoelstellingen lagen hoog en ik kijk op tegen de innovatiekracht van China: De snelheid waarmee tech campussen zich ontwikkelen, integratie van technologie-onderwijs in het bedrijfsleven, ondersteund door overduidelijke innovatiedoelstellingen die de regering transparant communiceert en faciliteert."

 Meer columns...

Juni 2019
Mei 2019
April 2019
Maart 2019
Februari 2019
Januari 2019
Columns uit voorgaande jaren