U bevindt zich hier:
Home  >  Actueel  >  column

Skip Navigation Linkscolumn

                                                                                                   

 Columns

06/12/2019
Sommige communicatie ligt gevoelig
: "Even snel een bericht of uitgebreid verhaal versturen met bijlage. We gebruiken het elke dag en overal en het is een van de meest gebruikte communicatiemiddelen: e-mail. Denk jij er wel eens over na of jouw e-mail wel veilig is? Hoe weet je of niemand je bericht inziet of dat een e-mail ook daadwerkelijk van de verzender afkomt? In e-mail zetten we veel vertrouwelijke informatie. Het is daarom belangrijk om bewust met deze informatie om te gaan."
29/11/2019
Na Prinsjesdag: afstand tot arbeidsmarkt moest toch kleiner worden?
: "​Werkgevers in het bedrijfsleven voldoen tot dusver aan de afspraak met het kabinet om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen (oplopend tot 100.000 in 2026). Da’s mooi. Tegelijkertijd concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau dat de Participatiewet voor deze doelgroep nauwelijks effect heeft. Voor mensen in de sociale werkvoorziening is de kans op een ‘reguliere’ baan zelfs afgenomen (alhoewel er grote gemeentelijke verschillen zijn). "
21/11/2019
Rutte waar blijf je nou?
: "​Vanwege de stikstofcrisis ligt het land plat. De Pas en PFAS beheersen het nieuws. Na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei gingen de beleidsmakers van de departementen hard op de rem staan. Een paniekreactie. Met name bij het PFAS-dossier. PFAS staat voor PolyFluorAlkylStoffen. Dat zijn fluorverbindingen die onder andere in waterdichte jacks, cosmetica en anti-aanbakpannen zit. Deze verbindingen breken niet of moeizaam af."
22/10/2019
P(F)AS op de plaats!
: "​We zijn een welvarend en ondernemingsgezind landje. We streven naar oplossingen die het algemeen belang dienen en als uitvinders van het poldermodel steken we graag de koppen bij elkaar om tot oplossingen te komen die op brede maatschappelijke steun kunnen rekenen, waarbij ook de belangen die niet iedereen raken toch worden meegenomen."
04/10/2019
Mens sana in corpore sano
: "Een gezonde geest in een gezond lichaam. Een citaat van de Romeinse dichter Juvenalis van bijna 2000 jaar geleden maar nog steeds zeer actueel. Toch lijkt het erop dat wij vergeten zijn hoe belangrijk een goede balans is. Kijk bijvoorbeeld naar het grote aantal stressklachten en burn-outs, vooral ook bij jonge mensen. Mentale gezondheid en fysieke gezondheid gaan hand in hand. Ontspanning door inspanning."
30/09/2019
Het zijn van de olie in de motor!
: "​Precies een jaar geleden richtte Daniëlle Schaepkens-Offermans (43 jaar) haar eigen bedrijf op, de Virtual Assistant Company. Vanaf dat moment is het haar missie om iedere dag opnieuw een bijdrage te leveren aan de groei, verdere professionalisering en het succes van een ander. Na 20 jaren haar passie voor bestuurlijke zaken, communicatie en organisatie zowel in de profit als non-profitsector in loondienst ingezet te hebben, vond ze het tijd worden voor een nieuwe stap: het starten van haar eigen onderneming als virtual"
18/09/2019
Van Troonrede naar Droomrede?
: "​We hebben het jaarlijkse ritueel weer doorlopen en de politieke partijen lopen weer warm om de degens te kruisen met betrekking tot de kabinetsplannen en vooral het huishoudboekje. Veel lekt van tevoren al uit en de dans om het verdelen van douceurtjes voor de achterban is volop bezig. Steeds gefragmenteerder lijkt er gestuurd te worden met steeds meer verdeelde partijen."
02/09/2019
To deal or not to deal
: "De Brexit: een tekort aan voedsel, brandstoffen en medicijnen is het doemscenario dat de inwoners van het Verenigd Koninkrijk te wachten staat. Voor de euroscepticus toch wel goede argumenten om zijn houding ten opzichte van de Europese Unie eens onder de loep te nemen. Onder leiding van "big mouth" Johnson gaan wij de komende maanden zien hoe het VK zijn handelspositie gaat invullen en de Brexit tot een deal/no deal gaat brengen. Johnson, met zijn uitgesproken"
21/08/2019
Lekker getraind?
: "​Word je zo thuis gegroet als je van je werk komt? Begroet je zo een werknemer van je die op cursus is geweest? Valt te betwijfelen nietwaar? Waarom eigenlijk? We leven in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt en ook van steeds sneller veranderende processen en technieken en toch mis ik de aandacht voor het 'fit to the job' houden van werknemers. Ja, en ik heb makkelijk praten, want als je bij een voetbalclub hebt gewerkt hoef je niemand uit te leggen dat er getraind moet worden. "
17/07/2019
Snelle Boot
: "Ja, we hebben het druk. Druk, druk, druk. Ik kom op heel wat seminars, meetings, congressen en recepties en we zingen allemaal hetzelfde liedje. Ja, we hebben het druk. Toch heb je regelmatig van die interessante ontmoetingen. Zo trof ik laatst Luc Verburgh van Zuyd Hogeschool en we spraken over commitment en wat dan echt commitment inhoudt? Hij vertelde van de Britse "roei acht" bij de Olympische Spelen van Sidney. De Britten hadden al jaren geen platte prijs meer geroeid maar waren vastbesloten om dit te veranderen. "
15/07/2019
Verlos Limburg van de files
: "Limburg is door de centrale ligging een speerpunt van onze economie. Centraal? Jazeker. In een straal van driehonderd kilometer is een afzetgebied met meer dan honderd miljoen consumenten en 200.000 bedrijven. Veel logistieke bedrijven hebben zich gevestigd in Limburg. De sector is hier goed voor ruim 60.000 arbeidsplaatsen, 12 procent van het totaal. Het is dan ook niet gek dat Limburg hoog scoort op (inter)nationale ranglijsten van logistieke hotspots. Dat wil ik graag zo houden."
24/06/2019
Flexibiliteit biedt juist zekerheid
: "Verandering is de enige constante. Clichés worden clichés doordat er zoveel waarheid in zit. Ondernemers weten dat als geen ander. De markt, de politiek, het maatschappelijk sentiment, technische mogelijkheden, de economische ontwikkelingen. Dat alles zorgt ervoor dat bedrijven flexibel willen zijn en blijven. Want vanuit flexibiliteit kun je je aanpassen aan de omstandigheden en het beste halen uit wat er op elk moment mogelijk is."
24/06/2019
Innovatie in de advocatuur!
: "​In de juridische dienstverlening, waaronder de advocatuur, wordt momenteel veel geïnnoveerd. 'Smart contracts' is zo'n innovatie. Dit zijn 'overeenkomsten' met geprogrammeerde regels die worden uitgevoerd in bepaalde situaties: 'If this than that.' Bijvoorbeeld: een frisdrankautomaat die zelfstandig cola bestelt zodra die op is. "
19/06/2019
Economische groei of kwaliteit van leven?
: "​Een mooi bericht laatst uit Nieuw-Zeeland. De begroting van de regering van premier Ardern is gemaakt op het vergroten welzijn i.p.v. economische groei. Wat houdt dat in? Er gaat extra geld naar geestelijke gezondheidszorg, bestrijding van armoede (met name jeugdarmoede) en bestrijding van huiselijk geweld. Het gaat om een betere kwaliteit van leven, om een klimaat-neutrale economie. "
04/06/2019
Verleg je grenzen en groei duurzaam
: "​We kijken terug op Limburg Leads, een prachtig platform om grensverleggend te ondernemen. Maar dat gaat verder dan zaken doen over de grens. Grensverleggend ondernemen is vooral je eigen grenzen verleggen: je open stellen voor hulp en samenwerking, de kansen zien van automatisering en digitalisering, innoveren voor je klanten én voor de wereld. "
27/05/2019
Personal leadership
: "“Juist als je denkt geen tijd te hebben voor deze training, doe je er verstandig aan er tijd voor te maken. Het levert je namelijk snel weer extra tijd op !” De voorbije maanden volgde ik met een tiental ondernemers uit diverse branches de training “Balans in je leven: mentale innovatie voor ondernemers.”"
24/05/2019
Mentale innovatie leidt tot balans in je leven
: "​In januari startte de training: "Mentale innovatie: Balans in je leven" . Een co-creatie tussen LWV en MSM die verder gaat dan het nadenken over de invloed van technologische innovatie op businessmodellen. Voor mij was dit letterlijk "mentale innovatie" en best spannend. Hoeveel ondernemers zouden interesse hebben om uit hun dagelijkse comfortzone te stappen om aan hun eigen ontwikkeling en balans in het leven te willen werken?"
22/05/2019
Hoe blijf je succesvol?
: "​De vraag en het gedrag van consumenten verandert snel en ingrijpend. Neem bijvoorbeeld de retail. Bedrijven als Blokker en Hema die decennia lang het beeld in onze winkelstraten bepaalden, hebben het zwaar. Of kijk hoe nieuwe horecaconcepten in opkomst zijn zoals foodtrucks, vegan restaurants en koffietentjes met heuse barista's. Hoe komt het dat het ene bedrijf succesvol is en de ander het niet redt? Wat kunnen wij hiervan leren?"
15/05/2019
Column: 16 miljoen versus 3,4 miljard?
: "In het voorjaar worden veel vakanties geboekt en hier en daar zal de term ‘WW-toerisme’wel opgemerkt zijn. Wat is er aan de hand? Roemenië heeft in zijn tijd als voorzitter van het Europees parlement een maatregel uitgewerkt die als effect heeft dat een buitenlandse werknemer die na een maand werken onvrijwillig werkloos raakt, mag gaan genieten van 6 maanden uitkering in zijn eigen land (op dit moment is dat 3 maanden). Saillant detail daarbij is dat deze buitenlandse werknemer dan in "
02/05/2019
Van woorden naar daden
: "Zo, we zitten midden tussen 2 verkiezingen in. De provinciale net gehad en alweer op weg naar de Europese. Tijden van mooie woorden, prachtige vergezichten en vooral beloftes. Tijd voor de LWV om niet stil te zitten, beloftes moeten verzilverd worden en ondernemers hebben behoefte aan een gezond ondernemersklimaat. Ondernemers die het voortouw nemen of best in class zijn moeten eerder beloond dan bestraft worden (bv vlakke co2 taks), grenzen moeten open blijven en we moeten in Limburg kunnen profiteren van onze internationale ligging."
17/04/2019
Een Onderneming is geen ding
: "Het moet me toch even van het hart. Er wordt over ondernemingen, bedrijven en instellingen zo u wilt gesproken alsof het vieze dingen zijn, vervuilende dingen. Als er over werkgelegenheid wordt gesproken gaat het ook weer over het grootbedrijf of de branche of de sector en in ieder geval weer erg onpersoonlijk. Wat stoort mij daar nou zo aan? "
02/04/2019
Positiviteit werkt aanstekelijk in veranderingen!
: "Als mensgerichte change manager begeleidt onderneemster Lisette van de Sandt (32) veranderingen bij (inter)nationaal midden-en-grootbedrijf. Dagelijks houdt ze zich bezig met de fascinerende vraag: hoe kun je nu veranderingen zo leiden dat collega’s enthousiast worden en ervoor gaan? Waar ze ook komt, overal trekt ze dezelfde conclusie: organisaties draaien om mensen en mensen draaien op positiviteit. "
21/03/2019
Arbeidskrapte is ook een deeltijdprobleem
: "​Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze maand dat de krapte op de arbeidsmarkt niet eerder zo groot was, met 264.000 vacatures. Voor veel ondernemers is dit niet echt nieuws. Zij ervaren deze krapte iedere dag. Vooral Limburgse ondernemers zijn sterk getroffen. Dit is te wijten aan ontgroening en vergrijzing. Vaak is de eerste reflex het activeren van mensen die nu nog langs de kant staan. Met succes, daar niet van. "
26/02/2019
Groeien is zoveel meer dan de groei in cijfers
: "​Samen Limburg laten groeien. Daar gaan we voor als samenwerkende, Limburgse Rabobanken. Sinds 1 februari werken specialisten op het gebied van grootzakelijke dienstverlening, vermogensmanagement, food & agri en verzekeren namelijk samen in een provinciaal specialistenteam. Samenwerken met als doel Limburg te laten groeien. Niet alleen in aantallen en cijfers maar ook in innovatie en ontwikkeling. Want we staan voor grote opgaven rondom de arbeidsmarkt, circulaire economie en duurzaam wonen en ondernemen. "
20/02/2019
Het CO2-bos
: "​Afgelopen week hadden we een interessante meeting met ondernemers waarbij een van hen zich liet ontvallen dat hij ook met betrekking tot de duurzaamheidskwestie, CO²-reductie etc., door de bomen het bos niet meer zag. Vind je het gek? Wie ziet dat nog wel? Kennelijk vinden we allemaal dat we behoorlijk moeten ingrijpen om deze mooie wereld te behouden voor onze kinderen. Toch lijkt de verdeeldheid over hoe dit dan moet groter dan ooit. "
19/02/2019
Groei en duurzaamheid hand in hand!
: "Met de aanstaande fusie tussen de twee RSM organisaties in Nederland staat RSM op het punt een landelijke speler van formaat te worden op het gebied van accountancy, fiscale advisering en consulting. De verdere groei van onze organisaties leidt niet alleen maar tot een positief effect op de werkgelegenheid, maar zorgt onder andere ook voor uitdagingen op het vlak van duurzaamheid. Onze medewerkers reizen immers steeds meer, en hebben daardoor behoefte aan verschillende mobiliteitsoplossingen. "
13/02/2019
Pluk de dag!
: "Al van jongs af aan wist ik wat ik wilde: reizen, de wereld zien en andere culturen leren kennen. Als stage voor mijn toeristische opleiding vertrok ik als 18-jarige naar Florida om voor Marriott aan de slag te gaan. Daarna heb ik meerdere jaren in Curaçao, Brussel en Chicago gewerkt, als leidinggevende binnen de hotellerie. Mijn roots bleven echter lonken; mijn geboortestad Maastricht met het Vrijthof om gewoon weer eens heerlijk met oude vrienden live bij te kletsen. "
07/02/2019
Resultaat van de campagne ‘zo werkt het niet’
: "​Ondernemers mopperen graag en regelmatig op de politiek. Deze week was daar even minder reden toe. Jongeren tot 21 jaar met een bijbaan gaan namelijk onder de lage WW-premie vallen dankzij een amendement in de Tweede Kamer van de SGP. Een opsteker én een belangrijk doel van onze campagne www.zowerkthetniet.nl die we met 9 ondernemingsorganisaties sinds december voerden tegen enkele maatregelen uit de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) van minister Koolmees. "
23/01/2019
Het groenste kabinet ooit?
: "​Iedereen valt over elkaar heen als het gaat om het klimaatakkoord dat er eigenlijk helemaal niet is. Wat betekent dit voor u en voor mij? En, niet minder belangrijk: wat betekent dit voor onze portemonnee? Wat voor zin heeft het om koploper te willen zijn als klein kikkerlandje? De krantenkoppen schreeuwen om aandacht en ja, de polarisering dendert voort!"
21/01/2019
Groei en duurzaamheid hand in hand
: "Met de aanstaande fusie tussen de twee RSM organisaties in Nederland staat RSM op het punt een landelijke speler van formaat te worden op het gebied van accountancy, fiscale advisering en consulting. De verdere groei van onze organisaties leidt niet alleen maar tot een positief effect op de werkgelegenheid, maar zorgt onder andere ook voor uitdagingen op het vlak van duurzaamheid."

 Meer columns...

December 2019
November 2019
Oktober 2019
September 2019
Augustus 2019
Juli 2019
Juni 2019
Mei 2019
April 2019
Maart 2019
Februari 2019
Januari 2019
Columns uit voorgaande jaren