U bevindt zich hier:
Home  >  Actueel  >  column

Skip Navigation Linkscolumn

                                                                                                   

 Columns

14/09/2020
Geef bedrijven ruimte voor time-out
: "Het zijn bizarre tijden. Je kunt geen krant opslaan of zender opzetten het gaat over corona, anders gezegd Covid-19. Voor ondernemers in het bijzonder een tijd van herbezinning, creativiteit en vooral ook voor een grote groep gewoonweg survivalen. "
26/08/2020
Gezonde financiën én gezonde mensen sleutel tot vitaal ondernemen
: "Hoe vitaal is jouw onderneming? In deze woelige tijden kun je deze vraag op meerdere manieren beantwoorden. Puur bekeken vanuit de bedrijfseconomische hoek luidt de essentie: is jouw onderneming financieel gezond en zijn er voldoende buffers om deze periode door te komen? En meer bekeken vanuit de human capital benadering: zijn jouw werknemers ‘fit voor de job’ en zijn zij voldoende toegerust om hun werk goed te kunnen uitvoeren? Ikzelf ben ervan overtuigd dat beide zaken essentieel zijn om de continuïteit van bedrijven te kunnen garanderen."
13/08/2020
Coronamoe? Forget it, je moet nu doorpakken
: "Sinds dit voorjaar wordt alle nieuws beheerst door corona. Discussies over testen, mondkapjes, 1,5 meter, het houdt niet op. Alle kranten en alle zenders staan er vol mee. En tegelijkertijd zijn we dermate verzadigd door het thema dat we er eigenlijk niets meer over willen horen"
21/07/2020
Investerend uit de crisis: koopman in plaats van dominee
: "Het is van groot belang dat we investerend uit de crisis komen in plaats van dat de overheid grootschalig gaat bezuinigingen. Daarbij zou het handig zijn als er één Europese aanpak komt. Het zou bovendien verstandig zijn als Nederland zich bij deze aanpak aansluit."
14/07/2020
Grens met België blijft open?
: "Hoera, goed nieuws de grens met België blijft open als er een 2e Coronagolf komt. Dat is het resultaat van intensief overleg tussen beide landen om te voorkomen dat we weer tal van problemen krijgen in de toekomst. Hoe is het toch mogelijk dat wij hier op deze Europese postzegel het niet voor elkaar krijgen om zaken met elkaar op euregionaal niveau op te pakken. Waarom wel mondkapjes in Duitsland en in Nederland niet of terras in Maastricht open maar Hasselt niet of andersom of wel je opa over de grens kunnen bezoeken en andersom weer niet?"
23/06/2020
Topsalarissen en dividenden: hét bedrijfsleven bestaat niet
: "Het pleidooi in 2018 om de dividendbelasting af te schaffen heeft het totale bedrijfsleven veel imagoschade opgeleverd, terwijl maar een handvol beursgenoteerde ondernemingen – veelal met buitenlandse aandeelhouders – er voordeel bij hadden. Verschenen er berichten over in de pers, dan ging het consequent over ‘het bedrijfsleven’, een term die mijns inziens een containerbegrip geworden is."
17/06/2020
Je geld of je leven?
: "Ken je die kreet nog? Heb je zelf vroeger nog 'boef en politie' gespeeld en deze kreet geslaakt? En hoe liep t af? Was je leven inderdaad belangrijker? De waarde van geld werd je al meteen duidelijk, Ook nu, in de Coronatijd, wordt weer duidelijk hoe belangrijk geld is om qua liquiditeit het hoofd boven water te houden. Toch komt nu, na de eerste Corona reflex, duidelijk naar voren dat ondernemers werk willen i.p.v. geld."
26/05/2020
Het nieuwe (ab)normaal?
: "De nieuwsberichten staan er bol van. We zijn op weg naar het nieuwe normaal. Het nieuwe normaal? En wat is dat dan wel? Een wereld waarin we allemaal continue op 1,5 meter afstand leven van elkaar? Op 1,5 meter van elkaar werken? Is dat normaal? Zeker niet. Het is een tijdelijke oplossing in afwachting van een doeltreffend vaccin. Dus ‘alleen samen kunnen we corona aan’ zal nog wel even worden gebezigd. En wat betekent dat dan? Er moet dus een nieuw steunpakket komen dat steviger is dan de huidige NOW-regeling waarbij vaste lasten niet werden meegenomen."
20/05/2020
Ondernemen in Coronatijd!
: "U valt meteen met de neus in de boter want in deze Corona Crisis is er heel veel te doen voor mij als voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). Wij zijn een zelfstandige vereniging, aangesloten bij de landelijke werkgeverskoepel VNO-NCW. Als zodanig maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van VNO-NCW en kunnen wij vanuit Limburg direct invloed uitoefenen op de besluitvorming in Den Haag. "
17/04/2020
Geen tijd voor solidariteit
: "Wat zijn we toch allemaal druk. Druk druk druk hoorde je talloze keren op recepties op de vraag "hoe gaat het"? Die drukte laat soms naast de welhaast normale 'What's in it for me?'-vraag geen ruimte. De tijd voor anderen en hun welbevinden ontbreekt in de 'ratrace' naar succes. En dan opeens is er Corona. Zo maar uit het niets worden we opgeschrikt door een virus dat alle stelsels overhoop gooit. Duizelingwekkende cijfers over besmettingen over de hele wereld en dito sterftecijfers met steeds als onderschrift dat dit slechts de "
24/03/2020
Samen sterk
: "​De LWV werd in 1918 opgericht door pater Cassianus vanuit de behoefte om werkgevers te versterken en het ondernemersklimaat in Limburg te optimaliseren. Gedurende deze meer dan 100-jarige bestaansgeschiedenis heeft onze provincie meerdere crises gekend. Ook dit moment staan we aan het begin van een grote economische crisis als gevolg van het Covid19-virus. Laten wij als ondernemers, maar ook als hele maatschappij, alle krachten bundelen om zo goed mogelijk door"
23/03/2020
Hoe maak je van -19 een plus?
: "Aanvankelijk werd het nog onderschat. Het Corona virus (COVID -19) in China met beelden van afgesloten steden die vooral heel ver weg waren. We volgden de beelden en keken toe zonder in de gaten te hebben wat de gevolgen voor onze wereld hier zouden zijn. Ondertussen weten we wel beter. Het land is ontwricht, scholen dicht, horeca dicht, cultuur dicht. Thuiswerk waar mogelijk, sociale onthouding etc. etc. Wil je mensen qua gedrag in verandering krijgen, dan is het besef "
19/02/2020
Durf te kiezen of is dat verliezen?
: "​Te vaak zie je dat bedrijven op twee gedachten hinken, het gaat best nog goed maar je ziet ook dat het anders kan en moet. Tijden veranderen en je moet mee. Je krijgt dan van die sessies over strategie en keuzes maken en vooral het uitstellen daarvan. En vanuit onze Limburgse "jao jao" gedachte gaan we dan schoorvoetend mee en niet met passie en vol overtuiging. Je merkt dat dan ook in organisatie waar mensen in de zogenaamde "meestribbel" stand gaan. We zijn het "
22/01/2020
Houd iedereen vitaal
: "​Na de decemberfeesten zitten we nu volop in de januarikater, met goede voornemens om de beeldschermen opzij te leggen en meer te sporten. Ikzelf heb mij voorgenomen om minstens een keer per week samen met mijn vrouw een lange wandeling te maken in de fraaie Limburgse heuvels. Daar knap je mentaal én fysiek van op! Maar met goede voornemens alleen gaan we het niet redden in 2020. Steeds meer mensen, ook jonge mensen, hebben last van stress of raken burnt out."
22/01/2020
Old boys network
: "​Hij maakt zich groot en spreidt zijn armen: “vrouwen twijfelen te veel”. Zij gaat staan, schudt met haar hoofd: “vrouwen twijfelen helemaal niet te veel, we zijn gewoon te bescheiden”. Het debat is van start! Verschillen en gelijkenissen tussen mannen en vrouwen in de zakenwereld, een onderwerp dat dagelijks voorbij komt in de media. Tijdens het LWV-debat “Hoe krijg ik mijn zin!” gingen leden van de Limburgse Werkgevers Vereniging met elkaar in discussie over mannen en vrouwen in de zakenwereld. "
16/01/2020
Het is tijd voor werktijdverkorting
: "​Als de laatste crisis iets heeft aangetoond is het dat massaal vakmensen ontslaan een slecht idee is. Want als de situatie weer aantrekt zijn ze naar andere sectoren vertrokken en kunnen bedrijven van voren af moeten beginnen van werven en het opleiden van mensen. Niet voor niks dat de Tweede Kamer bij minister Koolmees aan heeft gedrongen op anticyclisch arbeidsmarktbeleid."
15/01/2020
Tegenslag kan ook een zegen zijn
: "​Op de een of andere manier proberen we altijd tegenslagen te voorkomen en ons c.q. ons bedrijf te behoeden voor falen. Toch komen ook uit de mislukkingen weer mooie uitvindingen (voorbeeld: het 3M memoblokje). In dit kader breng ik graag het verhaal van koning Yanaki, ergens in de jungle van Afrika. Regelmatig werd er een jacht georganiseerd waarbij zijn trouwe dienaar, Ombozi, altijd van de partij was. Toen de koning een poema zag die hij wilde schieten reikte Ombozi onmiddellijk "
14/01/2020
De filterbubbel
: "Een vriend vroeg me laatst om mee te lezen met zijn masterscriptie. Hij vroeg zich daarin af hoe online lezen de kwaliteit van onze leesvaardigheid beïnvloedt. Een boeiend onderwerp dat me aan het denken zette. Niet eens zozeer over onze leesvaardigheid, maar vooral over hoe het internet met behulp van onder andere cookies bepaalt wát we te lezen krijgen. De filterbubbel. En daarnaast over hoe oppervlakkig de informatie is die in die bubbel tot ons komt. Het oneliners-tijdperk."

 Meer columns...

September 2020
Augustus 2020
Juli 2020
Juni 2020
Mei 2020
April 2020
Maart 2020
Februari 2020
Januari 2020
Columns uit voorgaande jaren