U bevindt zich hier:
Home  >  Activiteiten  >  Vertegenwoordigt  >  Kennis

Skip Navigation LinksInfrastructuur

                                                                                                   

 Expertisecentrum Infrastructuur en Ruimte

​Economische ontwikkelingen en bereikbaarheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede bereikbaarheid van bedrijventerreinen en regio's is essentieel voor de economie. Daarvoor is een fijnmazig mobiliteitsnetwerk nodig waarin alle modaliteiten goed op elkaar zijn afgestemd. Een goede bereikbaarheid gecombineerd met een optimaal ruimtelijk beleid zijn een belangrijke pilaren voor de economische ontwikkeling in de regio. Doel van het expertisecentrum Infrastructuur en Ruimte is om de verbindingen tussen de verschillende key-spelers te leggen en samen op te trekken om zo optimale resultaten te bereiken voor de infrastructurele en ruimtelijke ontwikkeling van Limburg.

verrekijker.jpgBrexit Hotline
Het IMF geeft aan dat na het Verenigd Koninkrijk zelf en Ierland, Nederland het hardst wordt geraakt. Is dit een doemscenario of zal het niet zo'n vaart lopen? Wat gebeurt er met de exporttarieven en onze concurrentiepositie? Levert het kansen op? Hoe kunnen we ons het beste voorbereiden? Allemaal vragen waar veel ondernemers mee zitten.
Klik hier voor meer informatie

 Via de weg
Projecten op gebied van infrastructuur lopen vaak langere tijd. Op het gebied van wegen in Limburg zijn we actief op de volgende projecten: de verbetering van de A67, upgrading N280, aanleg buitenring Parkstad en heel concreet en actueel de verbreding van de A2 Weert-Eindhoven en de verbreding Echt-Sittard.
Klik hier voor een overzicht van alle projecten.

 

Via spoor, water en lucht
Wij zijn voortdurend bezig  om verbeteringen  aan het spoor- en waterwegennetwerk te stimuleren, maar ook Maastricht Aachen airport staat op de agenda. Alleen multimodaal kan Limburg optimaal ontsloten blijven. Lopende projecten zijn  onder andere de Railagenda  met. de 3-landen trein, de Maaslijn, verbinding Venlo-Düsseldorf en de verbinding Weert-Hamont. 

 

Informatie
Op deze pagina tref je informatie aan die mogelijk voor jou nuttig kan zijn op het gebied van Infrastructuur en Ruimte. De links op deze pagina verwijzen door naar de website van het Ondernemersplein. De informatie is geplaatst door de KVK en overheidsinstanties. Lees meer>>

 

 

Programma goederenvervoer corridors 

Een goede infrastructuur stopt niet bij de provinciegrens. Middels het Programma Goederenvervoercorridors werken het Rijk, de regio en bedrijfsleven samen om de doorstroming van de  2 belangrijkste corridors van Nederland te waarborgen. De helft van de goederenstroom vanuit Rotterdam gaat via de Oost en Zuidoost corridor. De komende jaren zal het goederenvervoer toenemen, het is van belang dat de bereikbaarheid van deze corridors gewaarborgd blijft. De belangrijkste aandachtspunten zijn:
  • het verbeteren van de doorstroming en verkeersveiligheid;
  • het bevorderen van economische groei;
  • focus op gebruikers;
  • het vergroten van de leefbaarheid en duurzaamheid;
  • het op peil houden van beheer en onderhoud.

De aandachtspunten zijn ondergebracht in 3 handelingsperspectieven, deze opgaven overstijgen onze bestuurlijke grenzen:
Rotterdam als gateway to Europe
Sterk verbonden mainport
Sterke knooppunten in een grenzeloos netwerk

Venlo en Sittard-Geleen zijn onderdeel van de corridor Zuidoost, voor LWV belangrijke aandachtsgebieden die dan ook hoog op de infra agenda staan. 

Deze video geeft een goed beeld. 

 


 

 Bestuur

Het bestuur van het expertisecentrum Infrastructuur en Ruimte bestaat uit:

Kees Kuijken, KLG Europe, voorzitter 
Rik Derksen, VNO-NCW Brabant-Zeeland
Jeroen Bol, Evofenedex 
Leon Gouverne, Grenspaal 12
Frits de Groot, VNO-NCW
Bob Joosten, Wessem Holding
Maurice Lambriex, Brightlands
Ed van de Meerendonk, TLN
Jos Roeven, Maastricht Aachen-Airport

Stakeholders
Lennard van Damme, Provincie Limburg
Marc Smits, SmartwayZ.nl
Theo Stevens, Smart Logistics

 Contactpersoon

rik-1.jpg

Rik Derksen

Beleidsveld Infrastructuur & Ruimte


Telefoon: 06-25428856
derksen@lwv.nl